«Щит»: за «новий порядок»?

08.04.2009
«Щит»: за «новий порядок»?

«Міліція без погонів» марширує по столиці. (Фото Рейтер.)

Громадська організація колишніх міліціянтів і службістів «Щит», яка на власний розсуд розганяє наметові містечка в центрі Києва, промарширувала вчора цим самим центром, вимагаючи «громадського порядку», «жорсткішого контролю» за ним, а також «відмови від практики наметових містечок у політичних цілях» на центральній площі столиці. В руках марширувальники тримали білі прапори, обведені червоним квадратом і перекреслені через центр, які імітують щось на кшталт дорожнього знаку «Заборонено». Що саме «заборонено» — незрозуміло. Єдине, що досі заборонили «щитоносці», — це право на зібрання і протест для учасників одіозної але в цілому мирної акції «Геть усіх!», розгромивши їхній наметовий табір на майдані Незалежності за невтручання присутніх співробітників МВС.

Чи не тому, що організацію «Щит» пов’язують із чинним міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком? Самі погромлені, представники радикальних організацій «Братство» та ін. вважають, що головний міліціянт просто «замовив» їх відставним «архаровцям», аби люди у формі не «бруднили» руки і черевики, які й так уже достатньо нарозганяли мирних маніфестацій.

Після погрому лідера організації «Щит» Олександра Ємчука затримували на три години «для з’ясування обставин інциденту» і відпустили, невдовзі він уже знову дав прес–конференцію. І розповів, що активісти «Щита» будуть патрулювати вулиці міст, зокрема столиці, як колись робили народні дружинники, і що ці люди об’єдналися «для протидії анархії, корупції та замовленим політичним акціям, наведення ладу в Україні». Тож якщо група таких «штурмовиків» зненацька вискочить із–за рогу і влаштує вам «сеанс очищення», не лякайтеся, а краще подумайте, як саме ви порушили «порядок», що розізлили «міліцію без погонів».