Константа, прописана в газеті

08.04.2009

Постанова Верховної Ради про призначення виборів Президента 25 жовтня набула юридичної сили. Вчора її було опубліковано в газеті Кабінету Міністрів «Урядовий кур’єр». Але все ще може змінитися, адже Президент висловлював намір оскаржити постанову в Конституційному Суді. З іншого боку, вона може зберегти легітимність, якщо політики все–таки домовляться (скажімо, провести одночасно і вибори Президента, і парламенту).

Хай там як, а Центральна виборча комісія вже взяла постанову парламенту до уваги. «ЦВК уже розпочала підготовчі заходи до підготовки і проведення виборчого процесу, який почнеться 27 червня», — заявила вчора на прес–конференції заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна. Вона відзначила: Центрвиборчком сприймає цю дату як «константу» і виходить із того, що «така дата на цей момент є поки що однозначною».

За словами Усенко–Чорної, на проведення виборів слід виділити додаткові кошти. Як писала «УМ», у бюджеті–2009 на президентські перегони прописано 712 млн. грн. Цей кошторис встановлювався в розрахунку, що перший тур відбудеться в 2009 році, а другий — у 2010–му. Усенко–Чорна сказала, що ЦВК проситиме збільшити кошторис на 200 млн.

 

ДО РЕЧІ

Комітет виборців України робить свої висновки вже щодо дострокових виборів до Верховної Ради і закликає парламентаріїв якнайшвидше розглянути зміни до виборчого законодавства. Про це вчора на прес–конференції повідомив голова правління КВУ Олександр Черненко. Він нагадав, що у ВР зареєстровано вісім законопроектів, які пропонують запровадження в Україні системи виборів народних депутатів за відкритими списками, однак їх розгляд, за словами голови правління КВУ, гальмується партійними лідерами. Черненко каже, що підтримані профільним комітетом ВР проекти необхідно винести на розгляд уже на пленарному засіданні 14—17 квітня, оскільки після цього сесія не відновиться впродовж тривалого часу. «Якщо цього не станеться, ми закликаємо народних депутатів відмовитись від канікул, поки вони не вирішать питання виборчої реформи», — каже голова КВУ.