Заради розпуску Ради

03.04.2009
Заради розпуску Ради

«Регіонали» підійшли до справи блокування весело і з вигадкою, обліпивши всю сесійну залу плакатами й забарикадувавши входи до президії. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора представники найбільшої опозиційної фракції парламенту, як і обіцяли, розпочали блокування. Народні депутати забарикадували трибуну стільцями і вивісили плакат, який перед тим уже «засвітився» на сцені «синього» майдану в Києві: «Криза — стоп! Влада — у відставку!». Окрім того, творчі опозиціонери намалювали ще кілька плакатів: «Змінимо владу. Зупинимо кризу», «Бездарну владу — на переплавку».

Формальна причина для акції — відсутність антикризової програми, яку мав би внести уряд Юлії Тимошенко. «Ми вимагаємо негайно внести у зал антикризову програму і зміни до бюджету, — пояснив «регіонал» Олександр Єфремов. — Враховуючи, що цих документів до цього часу нема, а все робиться задля того, щоби й далі продовжувати політику на зубожіння народу, на банкрутство держави, ми проводимо дводенну попереджувальну акцію». Сьогодні, на другий день акції, «регіонали» підсилять свій весняний наступ вуличними акціями. Які, втім, навряд чи будуть дієвими, з огляду на мітинговий досвід ПР тижневої давності.

Депутати, яким хотілося працювати, критикували «регіоналів» за блокування трибуни. Тим більше, в цей час, коли парламенту справді треба приймати антикризові рішення. А голова групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко закликав «регіоналів» відмовитися від зарплати. Що цікаво, невдовзі на інтернет–сторінці Партії регіонів справді з’явилося повідомлення про те, що вони відмовляються від квітневої зарплатні. Ці гроші підуть на користь бідних багатодітних родин. «Регіонали» стверджують, що прийняли відповідне рішення ще перед початком акцій, тобто до «підказки» Кириленка.

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко озвучила для «регіоналів» залізне алібі: «Я хочу вам повiдомити, що антикризову програму уряд направив до парламенту ще 24 грудня 2008 року... Ця програма вже чотири мiсяцi не розглядається комiтетами, якi очолюють представники Партiї регiонiв», — заявила Юлія Тимошенко, вiдкриваючи вчорашнє засiдання уряду. Прем’єрка закликала ПР «не нарощувати своїх полiтичних рейтингiв на руйнуванні країни». «Менi дуже хотiлося б, щоб Партiя регiонiв не дiяла за принципом сомалiйських пiратiв, які роблять свою чорну справу й нічого не знають про кризу у світі й країні», — сказала Тимошенко. «Регіонали» відповідають, що антикризова програма, подана ще в грудні, уже застаріла: вона потребує уточнень і доопрацювань з огляду на те, що криза не стоїть на місці.

Юлія Тимошенко висловила думку, що Партія регіонів влаштувала блокування задля того, щоб ініціювати дострокові вибори парламенту. Вона вважає, що в цьому «регіонали» домовилися з Банковою. «У мене є така підозра, що може бути створене таке підприємство з обмеженою відповідальністю за принципом «Ми — блокуємо, ти — оголошуєш дострокові вибори. Така кооперація. Це може бути підготовка до дострокових парламентських виборів, яку вони ведуть разом із Президентом», — цитує Тимошенко сайт «Українська правда».

Що цікаво, самі «регіонали» не заперечують цього: вони кажуть, що дострокові вибори — їхня мета, і не просто парламентські, а й президентські. «Ми проведемо разом і вибори до Верховної Ради, ми змінимо і уряд, і Верховну Раду, і Президента, — заявила напередодні «регіоналка» Ганна Герман на телеканалі «Україна». — В нас відбулося засідання фракції, де було прийняте рішення, що ми за відставку влади — і Президента, і Прем’єр–міністра, і розпуск парламенту, і це одноголосно».

Водночас знаючі люди кажуть, що своїм блокуванням ПР грає на користь секретаріату Президента, адже передбачається лише розпустити парламент і після виборів перепризначити уряд, а Президента наразі не чіпати.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Представник Президента в парламенті Ігор Попов назвав призначення дати президентських виборів «неадекватною реакцією» ВР на послання Віктора Ющенка. «У вівторок Президент прийшов у Раду з посланням, і сказав: «Працюйте, працюємо разом, давайте». У відповідь парламент у середу призначає нелегітимну дату виборів, а з четверга починає блокувати трибуну. Президент хоче, щоб Рада працювала... Якщо Рада не захоче працювати, тоді у Президента настає право розпуску парламенту», — сказав Попов в інтерв’ю «5–му каналу». Він додав, що як парламент упродовж 30 днів не працюватиме, то «доведеться вибирати вибори».

Однак відлік почнеться точно не з четверга (якщо такий сценарій розпуску справді кимось будується): у понеділок «регіонали» розблокують трибуну, бо у ВР виступатиме президент Європарламенту Ганс–Герт Поттерінг.