Мала сцена великого палацу

18.03.2009

Розжитися додатковим сценічним майданчиком, а особливо у період кризи — мрія багатьох керівників театрів, яка, як вони самі розуміють, з дуже багатьох причин сьогодні навряд чи може бути здійснена. Але для директора НП «Україна» Миколи Мозгового ця очевидність не стала нездоланною перешкодою на шляху до давньої мрії про Малу сцену. «Ідея створення невеликого концертно–театрального залу виникла ще чотири роки тому, нарешті ми втілили її у реальність», — урочисто виголосив він перед журналістами вже з нового сценічного майданчика. До речі, і журналісти, й артисти це приміщення дуже добре знають: раніше саме тут працював прес–центр Палацу «Україна». Але тепер його і не впізнаєш — павільйон площею 280 квадратів переобладнали у затишний зал зі сценою, «одягли» у нові декорації, оснастили сучасним звуковим та світловим обладнанням.

Головна особливість Малої сцени НП «Україна» — в її багатофункціональності. Простір можна трансформувати у подіум, на якому проходитимуть покази мод, можна — у ринг, де відбуватимуться спортивні поєдинки... Тут можна показувати спектаклі, влаштовувати презентації, конференції, корпоративи, творчі вечори поетів та письменників, концерти, виставки... Максимальна кількість глядачів, яких уміщатиме Мала сцена, — близько трьох­сот людей. Відкриття Малого залу Палацу «Україна» відбудеться 21 березня, а першою виставою, зіграною тут, буде дитяча музична казка «Гоп–ля, або Таємниця музичної скриньки». Історію про клоунів Кльопу та Стьопу, які отримали у нагороду за перемогу у конкурсі музичну скриньку, поставив режисер Ігор Шуб. Квитки на цю виставу коштуватимуть тридцять гривень, а тому Малу сцену «України», принаймні поки що, можна назвати досить демократичним, доступним суб’єктом театрального процесу. Незабаром тут обіцяють випустити спектакль для дорослих «Діалог з клітки» за п’єсою Олександра Костицького — на прем’єру запрошували у квітні. А взагалі Малу сцену Мозговий та Шуб воліли б бачити ще й експериментальним майданчиком, на якому б реалізовувалися найсміливіші творчі ідеї. «Нехай Рєзнікович поставить тут виставу, а Ступка у ній зіграє», — малював творче майбутнє Малої сцени Микола Мозговий.

До речі, на цьому пан директор зупинятися не збирається, у його планах — обладнати під дахом «України» ще й Оперний театр. «Навіть інвестори є, залишилося дочекатися «добра» згори, — довірливо розповів Мозговий. — Мрію, щоб до нас приїздили найвідоміші оперні виконавці, щоб тут був і балет, і камерна музика. Я знайомий із багатьма імпресаріо і вірю, що нам це вдасться зробити».