Кому Європа не указ

18.03.2009
Кому Європа не указ

Іванчук (ліворуч) пояснює Ароняну свій програш. (Фото з сайту «Амбер–турніру».)

Чоловіки — до Будви, жінки — до Пітера

Із чималої кількості змагань для шахістів–професіоналів індивідуальні чемпіонати Європи поки що не здобули великого авторитету. Принаймні в чоловіків, які надають перевагу комерційним стартам, де випадає непогана можливість заробити зайву копійчину, та й суперники рангом вищі. Цього року ювілейну, десяту за ліком, континентальну першість серед представників сильної статі приймає чорногорське місто Будва. Позмагатися на узбережжя Адріатичного моря приїхало більш як 300 учасників із 34 країн, які лише мріють про справжню славу. Утім такі гросмейстери як іспанець Франсіско Валлехо, вірменин Володимир Акопян, німець Аркадій Найдич, румун Лівіу–Дітер Нісіпяну, росіянин Олексій Дрєєв, молдованин Віктор Бологан зарекомендували себе й на більш престижних турнірах.

Український десант у Будві висадився солідною делегацією в складі восьми осіб. Поруч із досвідченішими гравцями збірної Олександром Арещенком і Андрієм Воло­кітіним набираються досвіду Сергій Федорчук, Валерій Невєров, Ілля Нижник, Руслан Погорєлов, Михайло Кленбург та Віталій Песоцький.

Після десяти турів за швейцарською системою одразу десятеро гросмейстерів набрали по 7,5 очка. Серед них — і наш Фе­дорчук, який розташувався на другій позиції, поступаючись лише росіянину Євгену То­машевському. Арещенко з сімома балами — на 15–му місці, Волокітін із 6,5 — на 25–му. Завершиться турнір уже завтра.

А от панянки для свого чемпіонату Європи, на відміну від чоловіків, обрали північ континенту, й 168 спортсменок із 24 країн зібралися в Санкт–Пе­тер­бурзі. Українська команда вразила своєю чисельністю — сили в Росії пробують 12 дівчат.

Після восьми турів по 6,5 очка набрали грузинка Саломе Мелія, представниця Угорщи­ни Хоанг Тханх Транг і полячка Івета Райлич. Серед наших по 5,5 пункта завоювали Катерина Лагно, Ганна Ушеніна й Марія Музичук, що дозволяє їм розташовуватися на 16–й, 21–й і 28–й позиціях відповідно. Ім’я чемпіонки Європи офіційно оголосять 21 березня.

Справжні зірки змагаються в Ніцці

Цими ж днями елітні змагання тривають у Ніцці. Краєвидами Лазурного узбережжя у Франції мають можливість милуватися 12 відомих шахістів, серед яких — українці Василь Іванчук (сьогодні він відзначить на цьому курорті своє 40–річчя) і Сергій Карякін. На XVIII «Амбер–турнірі» за коловою системою спортсмени в кожному турі зустрічаються двічі — одну партію вони грають із коротким контролем часу (в «швидкі шахи»), а другу — «наосліп».

У перший ігровий день Карякін два рази розійшовся миром із китайцем Ван Юе, а Іванчук двічі програв вірменину Ароняну. Наступного дня львів’янин набрав очки після двох нічиїх із норвежцем Карлсеном, а Сергій обмінявся перемогами з болгарином Топаловим. Позавчора, в третій день турніру, вже кримчанин обмежився мирним підсумком із росіянином Володимиром Крамником, а Василь поступився угорцю Петеру Леко в «сліпій» партії, але реваншувався в швидкій.

Таким чином після трь­ох турів лідерство з чотирма пунктами в активі ділять Аронян і росіянин Олександр Мо­розевич. Карякін наразі сьо­мий (3 бали), Іванчук — 11–й (2). Триватимуть змагання до 26 березня.