НОВИНИ ПЛЮС

14.03.2009

Продовжено санкції проти Ірану

Президент США Барак Обама продовжив на рік дію санкцій проти Ірану, заявивши, що ця країна надалі становить «виняткову загрозу» національній безпеці Сполучених Штатів. Без офіційного підтвердження з боку глави американської адміністрації накладені на Іран санкції втратили б чинність після закінчення терміну їх дії у найближчі дні. Заборона американським компаніям торгувати з Іраном та інвестувати в цю країну продовжуються щороку, починаючи з 1995–го року.

Протистояння на Мадагаскарі

Учора армія, опозиційно налаштована до президента Мадагаскару Марка Раваломанана, ввела до столиці країни Антананаріво танкові підрозділи. У цій острівній країні в Індійському океані ніколи раніше не було конфлікту між армією та владою, але він виник після загострення протистояння між президентом та лідером опозиції Андрі Ражуеліною. Сутички між найманцями президента, опозицією та армією вже забрали з початку лютого життя 135 осіб.

10 березня начальник штабу зброй­них сил Мадагаскару Едмонд Разо­лофомахандрі висунув уряду ультиматум: якщо політична криза не припиниться впродовж наступних 72 годин, то збройні сили візьмуть владу в свої руки. Днем раніше армія Мадагаскару вчинила бунт і відмовилася підкорятися президенту. Найбільша за багато останніх років криза в цій країні загрожує туристичній індустрії, яка є головним джерелом поповнення бюджету і щороку приносить 390 млн. доларів прибутку.

Піраміда ще не баченої висоти

Творець найбільшої в історії фінансової піраміди Бернард Медофф позавчора визнав свою вину за всіма 11 пунктами звинувачення у федеральному суді Нью–Йорка. 70–річному канадському фінансисту загрожує пожиттєве ув’язнення. Медоффа звинуватили у відмиванні грошей, махінаціях із цінними паперами та складанні неправдивих свідчень. За оцінками експертів, число потерпілих від афер Медоффа у всьому світі може сягнути т­рьох мільйонів осіб. Розмір вибудованої ним шахрайської схеми на момент арешту Медоффа в грудні минулого року становив 64 млрд. доларів. Жертвами шахрая стали як приватні особи, так і найбільші фінансові структури Європи та Америки.

Викрадення у Дарфурі

У суданській провінції Дарфур були викрадені троє співробітників міжнародної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів»: італієць, француз та канадець. Уряд Судану повідомив учора, що вони живі й почуваються добре, але сама організація вирішила згорнути роботу в Дарфурі й переміститися в Хартум. Не виключено, що влада Судану доклала руку до цього викрадення. Після того як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Судану Омара ель–Башира, влада оголосила про видворення 13 закорднонних неурядових гуманітарних організацій, звинувативши в тому, що вони збирали компромат на президента ель–Башира.

Хижі дрони

Талібан повідомив, що з–під руїн будинків на північному заході Пакистану дістали тіла вже 24 осіб — жертв бомбардування, здійсненого двома американськими дронами — безпілотними літаками. Під руїнами будинків загинули як бойовики з тренувального табору талібів у регіоні Курам поблизу кордону з Афганістаном, так і місцеві селяни.

З початку 2008 року американські дрони здійснили більше 30 авіаударів по ймовірних цілях Талібану в Пакистані, але їхніми жертвами дуже часто стає цивільне населення.

Розладнаний оркестр

Учора в мальовничій місцевості південніше Лондона відбулася зустріч міністрів фінансів «великої двадцятки». Її учасники мали підготувати порядок денний саміту цих найбільш промислово розвинених країн світу, запланованого на 2 квітня. Єдності серед учасників зустрічі не було. Євросоюз на чолі з Францією та Німеччиною вважає за головне зробити більш прозорими правила фінансового ринку, а США роблять ставку на масові фінансові вливання з боку держави і радять європейським партнерам чинити так само.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>