Жований хліб не допоможе

26.02.2009
Жований хліб не допоможе

Ірина Бондарець: «Прогулянки на свіжому повітрі, легка робота в саду допомагають утримувати нормальний рівень цукру в крові». (Фото автора.)

Ви погано почуваєтеся? Немає апетиту? Вас мучить спрага? Вранці просинаєтеся з набряками під очима? Помітили, що набираєте вагу або стрімко худнете і не знаєте чому? Тоді вам обов’язково треба звернутися до лікаря. Про те, яка патологія може маскуватися за цими не надто «страшними» симптомами, а також про те, чому не варто голодувати, пити настояну на цибулі воду і «лікувати» цукровий діабет жованим хлібом, «Україна молода» дізнавалась у завідувача Черкаського обласного ендокринологічного центру, головного позаштатного ендокринолога ГУ охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації, кандидата медичних наук Ірини Бондарець.

 

90% пацієнтів спочатку йдуть до знахарів

— Ірино Анатоліївно, про що можуть свідчити вищеназвані симптоми із утратою ваги, спрагою, набряками?

— Про патології ендокринної системи, зокрема про цукровий діабет. У таких випадках обов’язково треба звернутися або до дільничного терапевта —сімейного лікаря, або до ендокринолога (спеціаліста, який займається профілактикою, діагностикою та лікуванням захворювань ендокринної системи) і пройти загальноклінічні обстеження. Консультацію такого фахівця можна одержати в кожному районі області за місцем проживання. Хочу особливо наголосити: інколи провісників цукрового діабету взагалі немає! Людина може ходити з цією хворобою рік — два, не відчуваючи бодай якогось погіршення стану здоров’я. А тим часом діабет робить свою чорну справу. Тому я раджу всім один раз на рік проходити загальноклінічні обстеження, а тим, кому за 40 років — здавати аналіз крові на вміст цукру. Завдяки цьому можна буде діагностувати захворювання на ранній стадії та, зрештою, рятувати людей від небезпечних ускладнень.

— Нещодавно ви зазначали, що 70% людей, які приходять по допомогу до обласного ендокринологічного центру — це хворі на цукровий діабет, і кількість таких пацієнтів зростає. Ця тенденція зберігається?

— Так. Кожні 10—12 років кількість хворих на діабет подвоюється. На Черкащині нині нараховується 43 тисячі таких хворих, 6500 з них — інсулінозалежні. За останні 10 років невпинно збільшується і кількість дітей–діабетиків. Але це не єдина проблема. На жаль, хворі не завжди дослуховуються до порад ендокринолога. Нещодавно до нашого центру звернулася жінка з міста Сміли. Каже, ще 10 років тому лікарі повідомили їй про цукровий діабет. Але вона відмовилася лікуватися. Жінка сама заварювала трави, дотримувалася дієти й думала, що цієї «терапії» буде достатньо. Дивує, що людина змарнувала десятиліття. А тепер вона має ускладнення цукрового діабету, що при­звело до значного погіршення її здоров’я. Аби вчасно звернулася до нас чи до районних фахівців, цього вдалося б уникнути. А в одному з сіл Золотоніського району мати півтора місяця лікувала сина в травника, хоч і знала про високий рівень цукру в юнака. Хлопець схуд, погано почувався, потім знепритомнів і лиш тоді потрапив до нашого ендокринологічного центру. В реанімації ми тиждень боролися за його життя. Але, на жаль, від самолікування в організмі хлопця сталися незворотні зміни — хворого не вдалося врятувати...

— А загалом як часто лікарям доводиться рятувати хворих, які, замість лікарні, рушають до народних цілителів, а то й узагалі пускають хворобу на самоплив?

— Узагалі–то у 90 відсотках випадків наші пацієнти, коли дізнаються про цукровий діабет, спочатку йдуть до знахарів. У цій ситуації втішає те, що хворі там довго не затримуються і, зрештою, звертаються до ендокринолога. Але інколи самолікування доходить до абсурду — коли хворі прикладають до трофічних виразок жований хліб. Не знаю жодного випадку, щоб це допомагало. Навпаки, після таких прикладань люди надходили до центру з гангренами...

Від горілки «цукор не впаде», а померти можна

— Серед українців побутує думка, що алкоголь знижує рівень цукру в крові не гірше від традиційних засобів лікування. На правду не схоже, але дехто активно «лікується»...

— У народі є багато казок про лікування цукрового діабету. Остання, яку я чула, взагалі «шедевр»: треба піти на базар, купити декілька акваріумних рибок гуппі та проковтнути їх живцем. Це буцімто обов’язково вилікує від цукрового діабету. Цікаво, яким чином? Ще люди вживають мелену гречку з кефіром, п’ють воду, настояну на цибулі, не розуміючи, що цукровий діабет є невиліковною хронічною хворобою. І від горілки рівень цукру не знизиться, а вмерти можна. Тож приймати алкоголь як цукрознижуючі «ліки» не раджу.

— А ще кажуть, що втримувати необхідний рівень цукру ефективно допоможе трава стевія, яку називають медовою. Це теж казка?

— З–поміж мільйона українців, хворих на діабет, ви не знайдете навіть двох випадків абсолютно тотожного перебігу хвороби. Діабет має купу супутніх захворювань, у кожної людини вони свої. Відповідно, лікувати таких хворих за шаблоном неправильно. Тільки індивідуальний підхід! Тому не можна стверджувати, що стевія всім допоможе.

— У країні дедалі більшої популярності набуває лікування цукрового діабету за допомогою озонотерапії. Як ви ставитеся до цього методу?

— У Черкаській обласній лікарні озонотерапія застосовується вже кілька років. І хоч цей метод не входить до обов’язкових стандартів лікування цукрового діабету (цукрознижуючий ефект озонотерапії поки недостатньо вивчений), її досить успішно застосовують для отримання загальнозміцнюючого ефекту — як і внутрішньовенне лазерне опромінення крові, барокамеру та фізіотерапевтичні методи.

Царю Миколі Другому приписували «рубати дрова перед обідом»

— Чи правда, що для діабетиків не існує заборонених продуктів? Мовляв, їм можна їсти все, але в обмеженій кількості?

— Хворі на цукровий діабет обов’язково мають дотримуватися дієти. Треба обмежувати себе в продуктах, які містять цукор. Це стосується булочок, морозива, тістечок, варення, печива тощо. Хворим на діабет II типу солодке заборонено взагалі. А щодо хворих на діабет І типу (коли людина отримує інсулін і цим імітується робота підшлункової залози), то для них дієта не така сувора. Загалом ендокринолог індивідуально складає перелік заборонених та рекомендованих продуктів для кожної хворої людини, враховуючи стан її здоров’я. Але хочу застерегти хворих на цукровий діабет від голодування як засобу зниження ваги. Це категорично заборонено!

— Що потрібна індивідуальна дієта — зрозуміло, але чи існують особливості приготування їжі, спільні для всіх таких хворих?

— Так. Як правило, у їхньому меню має бути 80% овочів та фруктів, нежирний сир, нежирна риба, яловичина, телятина, баранина, курка (тільки не бройлер і без шкірки). Їжа повинна бути вареною: супи, борщі. А ще потрібно обмежити вживання картоплі. Людина має дотримуватися цих порад, бо цукровий діабет — підступна хвороба. Вона вбиває поступово, непомітно, безболісно і впевнено. Причому не такий страшний високий «цукор» у крові, як ускладнення цукрового діабету — інфаркти, інсульти, синдром діабетичної ступні, сліпота, ураження центральної нервової та периферійної системи. Тут ідеться не тільки про погіршення якості життя, а про саме життя.

— Чи можна людям, хворим на цукровий діабет, займатися фізкультурою?

— Надмірні фізичні навантаження таким хворим суворо заборонені. Мається на увазі праця вантажника: якщо хворий має зміни судин на очному дні, то постійне перенесення важких предметів може призвести до сліпоти. Інша річ — прогулянки на свіжому повітрі, їзда на велосипеді, плавання, заняття на біговій доріжці та велотренажері, легка робота в саду. Це те, що потрібно, аби утримувати нормальний рівень цукру в крові.

— А рубати дрова, носити мішки з картоплею теж не можна?

— З історії відомо, що в царя Миколи II теж був цукровий діабет. І його лікар прописував государю «рубати дрова перед обідом». Та й мішки з картоплею різні бувають — як і люди, які їх підіймають. Тут просто треба знати міру.

 

ГРОШІ Є?

«Минулого року ми не мали проблем із забезпечення хворих інсуліном, — каже Ірина Бондарець. — На закупівлю ліків було виділено більш як 10 мільйонів гривень. Нині занепокоєння викликає те, що цього року в нашій області, як і в решті регіонів України, проблеми є. Із необхідних 18 мільйонів гривень на інсулін виділено менше половини — 8 мільйонів 700 тисяч. Хочу зазначити, що така ситуація дуже непокоїть наших пацієнтів. Вони бояться залишитися без життєво необхідних ліків. Сподіваюся, що цю проблему все–таки розв’яжуть, бо хворі на цукровий діабет не в змозі придбати за свої кошти дорогий препарат».

 

ДО РЕЧІ

У 70 відсотків людей схильність до розвитку цукрового діабету закладена генетично. Тобто дитина, яка народилася в родині інсулінозалежних батьків, має великий ризик почути цей діагноз. Але це не означає, що людина стовідсотково захворіє. На виникнення діабету впливає надлишкова вага, переїдання, запальні захворювання шлункового тракту, вживання консервантів, майонезів, кетчупів, надмірне захоплення солодощами, алкоголем. Правильно харчуючись, дотримуючись оптимального режиму дня й виконуючи фізичні вправи, можна запобігти цьому захворюванню. Якщо ж ви помітили за собою втрату ваги, спрагу, слабкість, швидку втому, судоми в нижніх кінцівках, погіршення зору — не гайте часу і звертайтеся до ендокринолога або хоча б до терапевта.