НОВИНИ ПЛЮС

20.02.2009

Виправдали обвинувачених в убивстві Політковської

Учора присяжні одностайно виправдали всіх трьох людей, які були обвинувачені в убивстві незалежної російської журналістки Анни Політковської. Колегія визнала, що слідству не вдалося довести їхньої причетності до скоєння злочину. Усіх фігурантів справи відтак відпустили з–під варти. Нагадаємо, обвинувачення вважало, що колишній співробітник МВС РФ Сергій Хаджикурбанов, якого за два тижні до вбивства журналістки звільнили з Бутирської в’язниці, організував злочинну групу. Її учасники Джабраїл та Ібрагім Махмудов стежили за газетяркою. За версією прокуратури, Джабраїл Махмудов також привіз на місце злочину вбивцю — свого брата Рустама.

Грузини поїдуть до Афганістану

Грузія має намір приєднатися до місії НАТО в Афганістані, відправивши до Центральної Азії свій військовий контингент. Про це повідомив в ефірі телеканалу «Руставі–2» глава грузинського МЗС Грігол Вашадзе. Грузія таким чином намагається наблизитися до вступу в НАТО.

Грузинський контингент численністю дві тисячі осіб брав участь у війні в Іраку, але повернувся на батьківщину в серпні минулого року під час військового конфлікту з Росією.

Пригода в Антарктиці мала щасливий фінал

Аргентинські військові кораблі допомогли евакуювати 113 осіб, які перебували на борту пасажирського лайнера «Оушн нова» під багамським прапором, який у вівторок сів на скелясту мілину під час круїзу Антарктикою. 74 пасажири та 41 член екіпажу безпечно перейшли на борт пасажирського судна «Кліппер адвенче» й дісталися до порту Ушуая на південому узбережжі Аргентини поблизу кордону з Чилі. Обидва кораблі належать американському організатору антарктичних туристичних турів «Антарктік кварк експедішнс». Серед врятованих пасажирів — 21 американець, 18 філіппінців, десятеро британців, а також канадці, австралійці, ірландці та південноафриканці.

Упродовж минулого сезону Антарк­тику відвідали 46 тисяч туристів — вдвоє більше, ніж п’ять років тому.

Росія затопила китайський корабель

Представники Прикордонного управління ФСБ Росії в Приморському краї визнали факт стрільби на враження по китайському суховантажнику «Нью Стар». Росіяни затопили китайське судно ще 12 лютого, але визнали цей факт лише після того, як позавчора про це повідомила газета «Коммєрсант».

Судно «Нью стар» під прапором С’єрра Леоне перебувало в порту Находки в очікуванні вирішення супереч­ки стосовно зіпсованості доставленого ним таїландського рису. Увечері 12 лютого капітан самовільно вивів корабель у море. Російські військові кораблі наздогнали його за 50 миль від берега, тобто вже в міжнародних територіальних водах, і пострілами намагалися змусити повернутися до Находки. 16 членів екіпажу залишили корабель на двох надувних плотах. Один пліт із вісьмома моряками, включно з капітаном, росіяни виловили, а другий, також із вісьмома, затонув. Російські правоохоронні органи ведуть слідство.

Катастрофа в Бангладеш

Близько десятка осіб загинули, коли пором із понад 150 пасажирами затонув у річці внаслідок зіткнення з торговельним судном. Аварія сталася вчора на півдні Бангладеш, у провінції Барісал, за 170 км від столиці Дакки. 50 осіб врятували інші судна, дехто самостійно доплив до берега. Наразі вдалося знайти тіло лише одного загиблого, тіла решти віднесено течією.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>