«Золото» не в своїй тарілці

20.02.2009
«Золото» не в своїй тарілці

Тетяна Петлюк перемагає навіть на не своїй «півторашці». (Фото з архіву «УМ».)

Головний легкоатлетичний турнір країни під дахом, за традицією останніх років, відбувається в Сумах. Тутешній манеж Української академії банківської справи не має собі рівних в Україні. На жаль. Бо хотілося б, щоб подібні спортивні споруди з’являлися і в інших містах. Але то вже зовсім інша історія. А наразі гостинні Суми стали справжньою Меккою для нашої «королеви спорту». Кількість учасників зимового чемпіонату України приємно здивувала навіть Федерацію легкої атлетики: очікувалося, що в турнірах дорослих і юніорів змагатимуться загалом близько 500 спортсменів, але на доріжки й сектори в ста номерах програми вийшло 866 атлетів. І це при тому, що державні гроші до спорту ще не дійшли (влада в регіонах вирішила підтримати своїх представників за рахунок місцевих бюджетів).

 

Заходьте на вогник

Позавчора, в перший день турніру, змагання почалися о пів на десяту ранку й завершилися аж о восьмій годині вечора. І якщо вдень місця на трибунах займали переважно атлети та їхні наставники, то по обіді підтягнулося кілька сотень шанувальників легкої атлетики. Вхід був вільний; десятки глядачів навіть не полінувалися піднятися на третій поверх, аби спостерігати за повною картиною турніру з балкона. До речі, афіші й «розтяжки» над головною вулицею міста, Харківською, запрошували сумчан не лише на чемпіонат, а й на майбутні юнацькі змагання на призи олімпійського чемпіона Юрія Білонога.

Із­за керма — на доріжку

Головною «родзинкою» середи став жіночій забіг на 1500 м, у якому за золоту медаль сперечалися киянка Тетяна Петлюк і харків’янка Ганна Міщенко. Срібна призерка чемпіонату світу-2008 у приміщенні Петлюк випередила учасницю фіналу Олімпіади в Пекіні фінішним спуртом. Утім, після забігу виявилося, що на березневому чемпіонаті Європи в Турині, куди, власне, й проводять відбір у Сумах, ці дівчата... не бігтимуть. Точніше, Міщенко готується до літнього сезону, тому нинішній її результат (4.13,90) не відповідає європейським стандартам. А Петлюк в Італії змагатиметься на іншій дистанції — «коронних» 800 м. Позавчора вона просто провела для себе «тренування з підвищеною відповідальністю», а бігти «на результат» 800метрівку не стала через утому.

Річ у тім, що понеділок Тетяна провела в літаках. Як розповіла спортсменка кореспондентові «УМ», вона ніяк не могла повернутися додому зі змагань із Німеччини. Вилітала з Франкфурта до Праги, потім через проблеми з рейсами знову опинилася у Франкфур­ті, й у Київ потрапила лише о другій годині ночі вівторка. Вдень атлетка трохи відпочила й потренувалася (!), а потім сіла за кермо власного авто й приїхала в Суми о 23й годині. А тут виявилося, що їй ніхто не забронював номер у готелі. Довелося ночувати у місцевої подружки — чемпіонки Єв­ропи2007 з кросу Те­тяни Головченко.

На радість Голубничому

А першим номером програми значилася спортивна ходьба на 5 км. На радість дворазовому олімпійському чемпіону Володимиру Голубничому, котрий не міг пропустити таку подію в рідному місті, перемогла сумчанка Людмила Шелест (21 хв. 54,87 сек.).

Гострою конкуренцією порадували сприн­тери. У деяких забігах траплялося по чотири (!) фальстарти, через що не всі навіть отримували право стартувати. У чоловіків 60 м найшвидше подолав хар­ків’янин Ігор Бодров (6,68), а зірка молодіжного чемпіонату світу Дмитро Островський із Хмельниччини фінішував лише п’ятим (6,74).

У жінок перемогла спадкоємниця спортив­ної слави батьків — 19-річна луганчанка Єлизавета Бризгіна (7,37).