Переведи мене через Майдану

10.02.2009
Переведи мене через Майдану

Перемогти Майдану (ліворуч) Котельнику виявилося непросто.

За перипетіями навколо братів Кличків бої інших українських боксерів–професіоналів часто залишаються незаслужено обділеними. Чимало з них претендують на чемпіонські пояси провідних організацій, а троє й нині є володарями почесних титулів. Був час, коли одночасно шестеро українців володіли званням чемпіона світу, але минулого року з цієї компанії вибув Володимир Сидоренко, який тепер сподівається на матч–реванш.

Минулої суботи настала черга Андрія Котельника захищати свій пояс WBA в першій напівсередній вазі (категорія до 63,5 кг). Нагадаємо, що торік львів’янин зберіг свій титул від зазіхань японця Кімури, провівши двобій у рідному місті. Нині ж 31–річний українець із відомого клубу «Юніверсум бокс промоушн» зустрівся на ринзі в Ростоку, що на північному сході Німеччини, з аргентинцем Маркусом Рене Майданою. Перший номер рейтингу на прізвисько Ель Чіно (Китаєць) до цього виграв усі 25 сутичок, причому 24 з них — нокаутом. Котельник мав у своєму записнику 31 виграш (13 —нокаутом) та дві поразки.

Особливого забарвлення дуелі надавав той факт, що претендент тренувався під крилом дочірньої компанії «Юніверсума», тож залишалося загадкою, на кого зробить свою ставку бос клубу Клаус–Пітер Коль. Перед двобоєм хитрий промоутер підійшов у кут і до Майдани, і до Котельника, побажавши удачі обом. Хоча за лаштунками подейкували, начебто Коль натякне суддям, що бажаним переможцем є нокаутер Майдана, чиї сутички носять більш видовищний характер.

Утім перебіг подій суботнього вечора це не підтвердив. Попри те, що південноамериканець уперше провів на ринзі більше восьми раундів (боксери пройшли повну дистанцію з 12 трихвилинок), Маркус продемонстрував чудову фізичну готовність. 25–річний Майдана вражав своєю рухливістю, Котельник брав досвідом і гарною любительською школою. Наш срібний призер Олімпійських ігор–2000 забагато ударів приймав на глухий блок (звісно, іноді діставалося й голові), але дуже влучно вистрілював із засідки.

У дев’ятому раунді Маркус серйозно потурбував українця кількома атаками, але той тримався стійко і в наступні хвилини повернув борг. У завершальні секунди двобою суперники влаштували справжню «рубку», викликавши захоплення на трибунах. Здавалося, що логічним підсумком рівного протистояння, де кожен продемонстрував свої козирі, буде нічия. Але судді — очевидно, зважаючи на чемпіонський ранг Андрія, — віддали перевагу йому, хоча й роздільним рішенням — 115:113, 114:113, 113:115.

Таким чином, у непростому двобої Котельник удруге захистив титул чемпіона WBA. Після дуелі Андрій подякував за належну підготовку своєму тренерові Міхаелю Тімму й висловив сподівання, що тепер йому вдасться провести бій у США. Українець сказав, що вважає вердикт суддів правильним, хоча й віддав належне опоненту. «Майдана — талановитий хлопець, одного разу він стане чемпіоном», — не поскупився на компліменти наш спортсмен.

 

ВАЖКОВАГОВИКИ

Розіб’юся в кров, та не віддам

Мало того, що в професіональному боксі існують чотири провідні організації, які визначають чемпіонів світу, так одна з них, WBA, в суперважкій вазі видала одразу два пояси. Через тривалий процес відновлення чинного володаря титулу, узбека Руслана Чагаєва, Всесвітня боксерська асоціація назвала росіянина Миколу Валуєва тимчасовим чемпіоном.

Минулої суботи в Ростоку Чагаєв після 13–місячної паузи повернувся на ринг, де зустрівся з 10–м номером рейтингу WBA — доти непереможним 34–річним Карлом Девісом Драмоном із Коста–Ріки. Унаслідок зіткнення головами в третьому раунді брова Чагаєва виявилася розсіченою. Оскільки кривава травма заважала Русланові битися, після шостого раунду панамський рефері зупинив бій. Підрахувавши очки, судді віддали перевагу узбекові — 60:54 і двічі 58:56. Тепер за вимогою WBA Чагаєв має до 26 червня зустрітися з Валуєвим, аби виявити єдиного володаря чемпіонського поясу.