Інвестуйте в експертизу

06.02.2009

Віктор Ющенко просить Кабмін вирішити питання про виділення Генпрокуратурі коштів для експертизи записів колишнього майора УДО Миколи Мельниченка, зроблених у кабінеті Леоніда Кучми. Як повідомляє прес–служба глави держави, відповідний лист Президент направив Прем’єр–міністру Тимошенко.

«За повідомленням Генпро­куратури, у грудні 2008 року слідчими ГПУ за участю групи спеціалістів із звукозапису та аудіоаналізу в установленому порядку було вилучено первинні носії аудіозаписів та записуючий пристрій, — ідеться в листі. — Для об’єктивності до експертизи записів Мельниченка, згідно з резолюціями ПАРЄ та постановами Верховної Ради, залучені іноземні експерти. У зв’язку з цим з другої половини лютого 2009 року в цій справі запланована низка слідчих дій, які необхідно провести за межами нашої держави».

Президент нагадує, що ще вісім років тому Верховна Рада вже доручала уряду фінансувати витрати у справі Гонгадзе, які пов’язані з проведенням за кордоном незалежних експертиз та необхідних слідчих дій.

Одна така недавня поїздка слідчої групи на чолі з заступником Генпрокурора Миколою Голомшею до Вашингтона, де Микола Мельниченко офіційно передав свої записи експертам, наробила переляку в українському політикумі. Експертиза не вигідна, перш за все, нині діючим фігурантам плівок, зокрема спікеру ВР Володимиру Литвину. Враховуючи, що фракція останнього нині є партнером Прем’єрки по урядовій коаліції, виникають сумніви, що Кабмін профінансує експертизу записів Мельниченка.

Натомість Микола Мель­ниченко упевнений, що європейські експерти підтвердять автентичність оригіналів його записів, і це дозволить Генпрокуратурі розслідувати ще низку резонансних кримінальних справ — щодо розкрадання майна, фальсифікації референдумів і впливу на народних депутатів. «Легалізація оригіналів плівок допоможе повернути у скарбницю десятки мільйонів гривень», — підкреслює Мельниченко.