Чи можлива «стрижка під нуль»?

06.02.2009
Чи можлива «стрижка під нуль»?

У Януковича є план. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Схоже, Партії регіонів справді набридло «дути щоки», як днями заявив Віктор Янукович, і вона активізувалася на багатьох напрямах. Спочатку взялися відставляти уряд — невдало. А тепер пропонують і нову ініціативу — повністю зачистити політичне поле, провівши дострокові вибори Президента й парламенту. А відтак і Кабмін зміниться.

«Вихід із цієї ситуації лише один, — заявив учора з трибуни Віктор Янукович, — треба міняти і Президента, і уряд, і парламент. Треба провести дострокові вибори — і парламентські, і президентські». Голова Партії регіонів відзначив, що треба поміняти й Основний закон. «Без зміни влади, без зміни Конституції нам не вдасться стабілізувати політичну ситуацію», — відзначив Янукович, котрий уже більше року не має виконавчих важелів. Голова ПР вважає, що, «поки не прийде відповідальна команда, якій довірятиме народ, який стомився від того, що його дурять політики, доти у державі не буде спокою».

Партія регіонів і раніше виступала за «зачистку». Щоправда, тоді в голосах їх спікерів було більше бравади: мовляв, якщо треба переобрати Президента — спочатку оголосимо імпічмент, якщо треба обрати новий парламент — ми навіть мандати складемо. Але тепер Віктор Янукович пропонує домовлятися.

Що цікаво: сигнал на користь такого сценарію подав і Віктор Балога. Щоправда, не самотужки, а через свою партію «Єдиний центр». У «Плані оновлення країни», який учора презентував «ЄЦ», є пропозиція провести вже восени позачергові парламентські та президентські вибори, а також референдум щодо змін до Конституції, «під час якого український народ поставить крапку в дискусії про модель влади в країні» (певно, недарма і Янукович говорив про зміну Основного закону).

Свою ідею «Єдиний центр» пояснює тим, що протягом півтора року Україна матиме три гарантовані виборчі кампанії (вибори Президента, місцевих рад, мерів і сільських голів) і ще одну очікувану — позачергові парламентські вибори. Тому, мовляв, треба одночасно про­вести всі загальнодержавні вибори, а невдовзі — й місцеві. «Таким чином, протягом жовтня–листопада цього року та березня 2011 року ми проведемо всього дві виборчі кампанії замість чотирьох — і до 2014 року країна забуде про вибори і зможе зайнятися економікою та соціальною сферою», — пояснив учора на прес–конференції голова партії «Єдиний центр» Ігор Кріль.

Президент про намір «єдиноцентристів», за словами Кріля, не знає. «Немає ніякого значення, чи хтось в курсі, чи хтось не в курсі... Треба заспокоїти людей, дати їм надію, убезпечити від постійних виборчих кампаній», — цитує голову «ЄЦ» «Українська правда».