Рецепт для ворожки

06.02.2009
Рецепт для ворожки

До гомеопатів! Там дешевше. (Фото Сергія ГУТІЄВА.)

Із початком економічної кризи ліки в аптеках стрімко подорожчали. Зростання вартості ліків у листопаді на 40—50 % пояснити було дуже просто: більшість медпрепаратів купували за валюту. До того ж більшість сировини для вітчизняних медикаментів також завозять із–за кордону. Але як сьогодні можна пояснити подорожчання ліків у рази при тому, що вартість долара зросла на 60 відсотків?

 

У повітрі пахне змовою

Ще у грудні Антимонопольний комітет України зацікавився підвищенням закупівельної ціни на медичні препарати. Нагадаємо, що у «чорний список» АМКУ заніс оптових постачальників фармпрепаратів із двох регіонів. У Київській області це фірми «Оптима–фарм», «ВВС», «Альба Україна», «Аптека–Біокон» та «Інтерфарм», у Дніпропетровській — «БаДМ» та «Вента». Вже 5 лютого цей список доповнили: «ДонФармХолдинг» та «Фре–М» (Донецьк), «Фармако», «Фалмі», «Галафарм», «Інтерфарма» (Київ), а також «Фіта–Лек» (Харків) та «Едельвейс» (Львів). Також АМКУ дослідив динаміку зростання цін найпопулярніших лікарських засобів і склав перелік із 18 ліків, на які фармацевтичні дистриб’ютори необґрунтовано підняли ціни.

На думку державного уповноваженого АМКУ Юрія Головочанського, до березня, тобто до закінчення перевірки, цей список може поповнитися. Розслідування ускладнюється тим, що фармацевтичні дистриб’ютори не бажають іти на контакт із «антимонопольниками». «У наших діях АМКУ побачив змову, хоча її і бути не могло, — заявив начальник юридичного відділу «Альба Україна» Тетяна Гарбузова. — Усі одночасно і однаково реагували на ситуацію, яка складалася у країні». Як стверджують постачальники імпортних медпрепаратів, різкий стрибок цін виник після зростання курсу долара.

У Антимонопольного комітету є сумніви стосовно цього. Як стверджує в. о. голови АМКУ Олександр Мельниченко, восени ціни різко підскочили наполовину, хоча долар подорожчав на 40%. «Деякі компанії відмовилися надати інформацію, яку запросив комітет, — говорить Олександр Мельниченко. — Покарання, яке можуть понести компанії, — штраф 10% від річної виручки».

Без кредиту бізнес не збудуєш

Навряд чи таке покарання налякає дистриб’юторів, адже якщо порівняти вересневі та січневі ціни на ліки, то виходить, що в січні закупівельна ціна на вітчизняні та імпортні ліки збільшилась у три–п’ять разів (!). Усі дистриб’ютори, до яких зверталась «УМ», у такому подорожчанні звинувачували долар. Але не можуть пояснити, звідки взялися 300—400% накрутки. «Потім [починаючи з осені] ліки почали дорожчати через те, що іноземні постачальники переглядали контракти і не на нашу користь, — розповідає «УМ» працівник компанії–постачальника, який не побажав називати свого імені, — до того ж банки, з якими ми працюємо, переглянули договори теж не на нашу користь. Кредити для нас подорожчали майже вдвічі, до того ж не треба забувати про минулорічні боргові зобов’язання, які з підвищенням курсу долара також подорожчали».

Як пояснюють учасники фармацевтичного ринку, раніше українські дистриб’ютори брали в іноземних постачальників ліки на виплат на 60—90 днів. Потім товар продавали аптекам у середньому на 45 днів. Дистриб’ютори розраховувалися з іноземними постачальниками за ліки лише після того, як отримували гроші від аптек. Економічна криза зруйнувала цю роками налагоджену схему. Тепер українські дистриб’ютори купують ліки лише за готівку і без будь–якого відтермінування продають аптекам. Аби знайти цю саму готівку, дистриб’ютори та аптекарі звертаються по кредити до банків, які, у свою чергу, підняли відсоткові ставки. Як пояснили «УМ» в «Аптеці–Біокон», деякі аптеки перестали розраховуватися з ними вчасно. Тому до закупівельної ціни ліків закладають процент ризику.

Оригінал коштує дешевше

Аптекарська криза позначилася також на виборі споживача, до того ж досить несподіваним чином. Ціна оригінального препарату раніше була на 15—100% вища за генерик (копію, випущену за ліцензією. — Авт). Сьогодні ж ситуація змінилася. Як пояснив «УМ» Олексій Мальник, директор із комерційних операцій в Україні компанії «Артеріум», фірми, які виготовляють оригінальні лікарські засоби, змушені збільшувати собівартість свого продукту: криза вимагає більше витрат за всіми статтями, окрім однієї — розробки препарату. Через це, собівартість оригіналу та аналогу майже зрівнялися.

Також експерти фармацевтичного ринку стверджують, що через подорожчання споживачі дуже швидко почнуть переходити на гомеопатичні вітчизняні ліки. Адже ціна на них в аптеках не змінилася, бо сировина для природних ліків вітчизняна, і переробляють її в Україні, для цього валюта не потрібна, а значить, не потрібно і ціну підвищувати.

Фальсифікат декларування не вимагає

«Через різке подешевшання гривні роздрібна торгівля працюватиме лише в мінус, — розповідає «УМ» директор компанії «Обласна аптечна холдингова компанія» Віктор Савченко. — По країні вже пройшла хвиля закриття фармацевтичних закладів. У нашій мережі ми були змушені закрити три аптеки».

Як пояснив Віктор Савченко, аптекарям стало важко наповнювати асортиментом свої прилавки через те, що закупівельна ціна майже на всі лікарські засоби збільшилася в рази і люди просто перестали купувати ліки. «Аптекарська мережа в країні будувалася впродовж багатьох років, але ще декілька місяців — і криза її зруйнує», — скаржиться Віктор Савченко.

На думку більшості власників аптекарських мереж, підняття закупівельних цін на медичні препарати — не вихід із кризи. Адже споживач просто перестане купувати більшість ліків, і від цього постраждають і аптекарі, і дистриб’ютори. Це все може призвести до того, що в аптеках з’явиться товар, завезений в Україну нелегально. «Ціна на ліки може залежати від законності їхнього ввезення, — говорить Віктор Савченко. — Можна привезти партію ліків не через митницю, а просто в сумці. Податки платити не треба, тому і товар дешевший. Але тут є ризик завезти фальсифікат».

Аби убезпечити себе від підробок, які скоро можуть з’явитися в українських аптеках, фармацевти негласно радять повернутися до трав та відварів.

 

РОЗСЛІДУВАННЯ

Деякі ліки, які АМКУ запідозрив у необґрунтованому подорожчанні:

Назва
Упаковка
ціна на 01.08.08
ціна на 01.02.09

Амізон

20 таблеток

9,94 грн

13,62 грн

Арбідол

10 таблеток

20,56 грн

28,5 грн

Афлубін

12 таблеток

13,18 грн

23,86 грн

Доларен

50 г

13,27 грн

23,18 грн

Есенціале

30 капсул

2,71 грн

64 грн

Карсил

80 драже

9,84 грн

19,36 грн

Корвалмент

10 капсул

1,68 грн

2,94 грн

Кетанов

10 ампул

22,64 грн

54,53 грн

Но–шпа

20 таблеток

6,02 грн

21,77 грн

Фезам

60 таблеток

14,96 грн

27,17 грн

Фестал

100 драже

26,71 грн

52,08 грн

Фарингосепт

20 таблеток

9,98 грн

19,85 грн

Фастум–гель

50 г

15,65 грн

29,24 грн

Фармазолін

10 капсул

2,32 грн

3,2 грн

Іммодіум

20 капсул

18,57 грн

37,05 грн

Діабетон МР

60 таблеток

33,12 грн

50,35 грн

А ці чомусь ні:

Кларинол

60 капсул

50 грн

181 грн

Ново–пасит

100 мл

7,38 грн

25,49 грн

Новаринг

1 шт.

68,45 грн

186 грн

Норофен

20 таблеток

44,81 грн

139,38 грн

Орунгал

15 капсул

156,96 грн

446,02 грн

Терафлю

10 пакетів

20,66 грн

60,06 грн

Нітромінт

аерозоль

14 грн

58 грн