Коса над електричним стільцем

05.02.2009
Коса над електричним стільцем

Депутати впритул підійщли до рішення. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Присвятивши майже увесь вівторок биттю байдиків, учора депутати вирішили хоч трохи надолужити згаяне. І ще зранку проголосували за те, щоб продовжити засідання. Щоправда, лише на одну годину (байдикували напередодні понад п’ять) — до 15–ї. Утім головною інтригою все ж залишався день завтрашній, тобто вже сьогоднішній. Партія регіонів не відмовилася від свого наміру заслухати звіт Кабміну і, якщо треба буде (а інші варіанти навряд чи розглядаються), порушити питання про його відставку. Чи вдасться «Регіонам» нашкребти потрібну кількість голосів — це питання вчора обговорювали всі. Юлія Тимошенко, схоже, мало сумнівалася, що не вдасться — недарма ж таки відклала відрядження до Німеччини, аби прийти сьогодні у ВР зі звітом. Але все залежало від позиції комуністів і позакоаліційної частини «НУНС». Про те, що раніше ПР вимагала від Кабміну звітувати тільки разом із Президентом і «губернаторами», згадували якось менше. Хоча глава держави через свого прес–секретаря Ірину Ванникову повторив: приймати запрошення депутатів не збирається.

 

Парламент став БЮТівським туалетом?

Хоч і неохоче, але «регіонали» таки визнали, що висловити недовіру Кабінету Міністрів Тимошенко їм буде непросто. «Поки що (достатньої кількості) голосів немає, але до четверга вони можуть з’явитися», — висловила надію представниця Партії регіонів Олена Бондаренко в ефірі програми «Шустер live».

Як припустив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, саме для пошуку цих голосів «Регіони» і влаштували вівторкове блокування парламентської трибуни. Мовляв, це було зроблено з метою «переконати «Нашу Україну» голосувати за відставку уряду». Хоча «нашоукраїнці» в розмові з кореспондентом «УМ» висловлювали інше припущення — нібито таким чином ПР тиснула на комуністів.

«Парламент має працювати, а не чекати, поки лідер опозиції і Президент назбирають 226 голосів за відставку уряду», — обурювався Томенко. На що Інна Богословська нагадала, як БЮТ блокував роботу Верховної Ради протягом усієї попередньої сесії. «Ви перетворили парламент на громадський туалет, в який зливаєте свої політичні фрустрації», — метафорично висловилася «регіоналка».

І знову Фірташ?

Той факт, що в понеділок Ющенко мав зустріч із Януковичем, наштовхнув БЮТ на підозри у змові двох Вікторів і спонукав розродитися відповідною заявою. У Блоці Тимошенко переконані, що намір висловити недовіру уряду Тимошенко — «це спільна акція Віктора Януковича та Віктора Ющенка, а її тилове забезпечення здійснює «Росукренерго». «Саме в ці дні, ці години, а може, навіть і ці хвилини, «Росукренерго» судомно трясе мошною перед комуністами та пропрезидентською частиною «НУНС», аби через мільйонні хабарі докупити голоси, яких бракує для висловлення вотуму недовіри уряду та збереження корупції в газовій сфері», — мальовниче описують «тимошенківці», не шкодуючи визначень на кшталт «кодло» (Фірташа), «паразитувало», «політичні криші» тощо.

Також у заяві сказано, що Юлія Тимошенко «не тримається за прем’єрське крісло, бо під ударами найпотужнішої всесвітньої кризи воно перетворилося на справжній електричний стілець». Та й не варто забувати, нагадує БЮТ, що вотум недовіри ще не означає відставки Кабміну, оскільки до формування нової коаліції та призначення нового уряду чинний працюватиме у статусі «в. о.», наголошується у заяві.

Хай хоч «в. о.», аби комуністи допомогли

Водночас деякі опоненти Тимошенко зазначають, що уряд у статусі виконуючого обов’язки — це й справді дуже небезпечно, особливо в умовах кризи. Насамперед через те, що механізмів для контролю за таким урядом у парламенту фактично немає, а отже, і простір для зловживань значно більший. Тому, мовляв, іще невідомо, що Юлії Володимирівні в нинішніх умовах вигідніше — залишатися на «електричному стільці» чи поскаржитись народу на «перерваний політ», де–факто залишаючись на «хлібній» посаді. Хоча, скажімо, один із керівників фракції ПР Олександр Єфремов і з цим не згоден: «Статус «в.о.» позбавляє дуже багатьох можливостей. У такому статусі працювати довготривалий період, тим більше в ситуації, коли в державі криза, практично неможливо».

Так чи інакше, Партія регіонів, намагаючись тримати обличчя, гарячково шукає вихід із поки що глухого кута, в який сама себе загнала. «Ми розраховуємо, що проголосують комуністи, і розраховуємо на голоси депутатів більш розумної частини депутатського корпусу», — сказав Єфремов, водночас запевнивши, що його політична сила не веде «жодних кулуарних переговорів із цього питання». «Ми не займаємося будь–якими змовами, ми відкрито вийшли на цю тему і поставили перед депутатами питання: якщо вони вважають, що таке керівництво далі у державі можливе, тоді хай не голосують».

КПУ: ганьбитися чи порушити обіцянку?

Фракція комуністів відтак опинилася в дуже скрутній ситуації. З одного боку, не проголосувавши за недовіру уряду Тимошенко, вони знову зганьбляться перед виборцями й наразяться на кпини колег по політикуму. Які й без того про суми, отримані КПУ за підтримку леді Ю, вже складають багатонулеві легенди. З іншого боку, якщо ці суми, та ще й на додачу з обіцянкою БЮТ віддати крісло першого віце–спікера Адамові Мартинюку, справді існують, давати задній хід уже пізно.

Утім є в Компартії внутрішня опозиція в особі Леоніда Грача, який наполягає на тому, що цього разу фракція повинна проголосувати за відставку уряду. Але рішення повинен ухвалити центральний комітет КПУ. Який і визначатиметься, «чи гробити партію до кінця, не проголосувавши за відставку Тимошенко, — і потім неможливо буде відмити свою честь і гідність, чи все–таки бути вищими за всякі обіцянки і проголосувати за відставку», — фактично визнав наявність «обіцянок» Грач.

«За Україну!», а не під чиюсь дудку

Що ж до пропрезидентської частини «НУНС», то якщо «Єдиний центр» навряд чи завагається, чи тиснути кнопки «за», то група «За Україну» визначатиметься щодо голосування в останній момент. Як зауважив її голова В’ячеслав Кириленко, «заукраїнці» «не в захваті» від політики Кабміну, але «не збираються танцювати під дудку ані БЮТу, ані Партії регіонів». І секретаріат Президента на них теж жодного тиску щодо цього питання не чинить.

А за словами Ксенії Ляпіної, немає сенсу голосувати за відставку уряду в той час, коли немає іншої пристойної кандидатури на прем’єра. «У сьогоднішній ситуації мені здається, що я сиджу в автомобілі, який летить у прірву, і достойного керманича, який би міг вирулити це авто, зараз немає, — побідкалася Ляпіна. — «Регіони» будуть проштовхувати Януковича. Але Янукович — це те ж саме, що Тимошенко. Тільки треба косичку приладити. Стосовно популізму — це одне й те ж. Поки ці двоє смикають кермо, ми тільки можемо ручки та ніжки їм повідбивати, щоб вони від керма повідповзли».