Зима — не час відпочивати

03.02.2009
Зима — не час відпочивати

Вікторія Рибалко в рідному місті виграла стрибки в довжину (6,51 м). (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Нерідко до зимових змагань у приміщеннях фахівці та й деякі легкоатлети ставляться зневажливо. Можливо, через те, що їм не вдається демонструвати в манежах «швидкі секунди» та «великі метри». Загалом же під дахом представники «королеви спорту» встановили чимало досягнень, які іноді навіть перевершують рекорди на «відкритому повітрі».

Українські атлети, котрі вирішили не пропускати зимовий сезон, 2009 рік зустріли кількома призовими місцями за кордоном. А в останні дні січня вони отримали змогу порадувати й вітчизняних уболівальників на Кубку України, який традиційно приймає Запоріжжя.

Спортивний клуб «Ме­талург» заводу «Запо­ріж­сталь» зібрав понад 500 спортсменів з усіх регіонів країни. Державний тренер Валерій Александров особливо подякував організаторам за те, що вони прийняли учасників на високому рівні, та ще й... у борг, оскільки бюджетні кошти ще не надійшли. Мабуть, із тієї ж причини «засумувала» й електроніка, яка на нетривалий час відмовилася фіксувати час. Проте вже за півгодини всі неприємності були залагоджені, й змагання продовжилися в звичному ритмі.

Із результатів, показаних у Запоріжжі, найбільше вразив стрибок у висоту на 2,33 м Віктора Шаповала. Цей показник 29–річного львів’янина є другим результатом сезону в світі. Вище на 1 см на змаганнях у Чехії злітав лише росіянин Іван Ухов. Для порівняння, досвідчений вінничанин Андрій Соколовський на турнірі «Російська зима» в Москві посів третє місце з результатом 2,24 м.

Заслуговує на увагу підкорення броварчанином Олек­сандром Корчмідом висоти 5,70 м у стрибках із жердиною. Нагадаємо, що саме за такий політ донеччанин Денис Юрченко на Олімпіаді–2008 отримав бронзову медаль. Другим у цьому секторі став Олександр Бубка (5,50 м) — син Василя Бубки, племінник уславленого Сергія Бубки.

Рекордсмен світу серед юніорів із метання диска Микита Нестеренко з Дніпропетровщини переміг у секторі для... штовхання ядра з особистим рекордом (18,97 м).

У командному заліку трійку призерів Кубка Ук­раїни склали Донецька (979 очок), Харківська (940) і Дніпропетровська (887) області. Аутсайдери — Закарпаття (62), Івано–Франківщина (44), Севастополь (44).