Зі школярів — у студенти

03.02.2009
Зі школярів — у студенти

Сергій Карякін стрімко ввірвався в шахову еліту. (Фото автора.)

Турнір у голландському містечку Вейк–ам–Зеє веде свою історію з 1938 року. Щоправда, до 1968–го його проводили в іншому місті — Бевервійку, але свої традиції він зберігає вже 71 рік поспіль. На узбережжі Північного моря традиційно збираються найкращі шахісти з усього світу. Причому бажаючих взяти участь стільки, що організаторам доводиться розподіляти їх за рейтингом на три групи — А, В, С.

Еліта грає в когорті А, де зазвичай змагаються 14 гросмейстерів. Цього разу середній рейтинг учасників становив 2719, що дозволило турніру отримати високу, 19–ту, категорію. Українці не оминали своєю увагою Голландію, а з урахуванням наших досягнень, організатори із задоволенням запрошували їх у гості. Найтитулованіший із наших земляків, Василь Іванчук, перемагав тут у 1996 році. За 13 років досягнення львів’янина повторив молодий кримчанин Сергій Карякін.

Мало хто очікував сенсаційного успіху в компанії «монстрів» від українця, якому 12 січня виповнилося лише 19 років і який наразі посідає 27–й рядок світового рейтингу.

Долю головного призу вирішив фінішний спурт Сергія. У 12–му турі представник Сімферополя білими фігурами змусив капітулювати досвідченого британця Майкла Адамса, добре йому відомого за матчем у Києві минулого літа. А в завершальний день змагань Сергій чорними здолав 25–річного кубинця Лейньєра Домінгеса. Конкуренти — Левон Аронян, Сергій Мовсесян і Теймур Раджабов, котрі, як і Карякін, мали перед останнім туром по сім очок, розійшлися з опонентами миром. Ця перемога стала першою для наймолодшого гросмейстера в історії шахів на такому високому рівні.

Іванчук як для себе почав рік невдало. У Вейк–ам–Зеє третій номер рейтингу ФІДЕ переміг лише у двох партіях, натомість аж чотири рази програв. Сподіваємося, що Василь ще набере форму й доведе свій клас на майбутніх змаганнях.

 

ТАБЛО

Супертурнір ХІХ категорії в Вейк–ам–Зеє. 13–й тур. Домінгес (Куба) — Карякін (Україна) — 0:1, Морозевич (Росія) — Іванчук (Україна) — 1:0, Ванг (Китай) — Карлсен (Норвегія) — 1:0, Адамс (Англія) — ван Велі (Голландія), Смітс (Голландія) — Аронян (Вірменія), Раджабов (Азербайджан) — Стеллваген (Голландія), Камський (США) — Мовсесян (Словаччина) — нічиї.

Підсумкове становище: Карякін — 8, Аронян, Раджабов, Мовсесян — 7,5; Карлсен, Домінгес — 7, Камський — 6,5; ван Велі, Смітс, Ванг — 6, Стеллваген, Іванчук, Адамс, Морозевич — 5,5.