І знову «четвірка»

23.01.2009
І знову «четвірка»

Тетяну Волосожар і Станіслава Морозова знову не пустили на п’єдестал. (Фото Рейтер.)

Після завершення кар’єри бронзовими призерами Олімпійських ігор–2006 Оленою Гончаровою й Русланом Грушиним українці за три роки жодного разу так і не сходили на п’єдестал офіційних міжнародних чемпіонатів. Найближче до заповітних відзнак підбиралися Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов у турнірах спортивних пар — до цього вони двічі ставали четвертими на континентальному й світовому форумах. На жаль, піднятися бодай на одну сходинку вище на чемпіонаті Європи в Гельсінки вони не змогли — знову «дерев’яні» медалі за четверте місце.

 

Нездоланний рубіж

У двох дисциплінах «парників» — короткій і довільній програмах — важливішим вважається другий, триваліший, виступ. Проте для українців вирішальною виявилася помилка в стартовий день турніру. «Ми просто зачепилися ковзанами й уже не змогли виконати потрібний елемент. На тренуваннях ми по п’ять разів «відкатували» коротку програму чисто, а тут така прикрість», — пояснила «брак» Волосожар. При цьому Таня не втрачала надії, що їм вдасться–таки втрутитися в боротьбу за медалі наступного дня.

Приводи для оптимізму справді були. Майже оговтався від тривалих травм Стас, хоча й зараз присідати при обертаннях йому ще боляче. До того ж Морозов скинув кілька зайвих кілограмів, що позитивно позначилося на його рухливості. І мала ж датися взнаки співпраця з відомими німецьким фахівцем Інго Штойєром.

Лише на початку довільної програми під музику з фільму «Перл Харбор» українці виглядали дещо скуто, а партнер трохи незграбно вийшов зі стартового стрибка. Та потім впевнені дії Тетяни, її чіткі виходи з «викидів» зірвали оплески на трибунах «Хартвалл арени». Розкутіше вже катався і Станіслав, а публіка підтримувала наших фігуристів до самого кінця програми.

Проте навіть доволі успішний прокат не дозволив нашим олімпійським надіям піднятися на призове місце. Усі три перші дуети за підсумками короткої програми в другому виступі помилялися, але обійти нікого з них Волосожар і Морозов не змогли. Залишається втішатися третім результатом за довільну програму.

А чемпіонами Старого світу вже втретє поспіль стали представники Німеччини Олена Савченко та Робін Шолкови. Неординарний дует уродженки Києва й темношкірого Робіна (його батько — з Танзанії, а мати — з Польщі) просто вразив суддів своєю технікою й залишив конкурентів далеко позаду. Росіяни Марія Мухортова й Максим Траньков, які лідирували після першого прокату, з’їхали на третю позицію через падіння партнерки. Довільну програму Маша завершувала зі сльозами на очах.

Ще одна пара, що представляє Росію, Юко Кавагучі й Олександр Смирнов, здобула «срібло». До речі, у неї є проблема з появою на Олімпійських іграх у Ванкувері–2010, адже японка Кавагучі лише пару місяців тому отримала російське громадянство. А для участі в Олімпіаді спортсменка має бути громадянкою держави як мінімум два роки. Проте росіяни сподіваються отримати від олімпійського комітету Японії дозвіл на участь Юко в Іграх під російським прапором, і тоді це правило можна обійти.

Іншим теж до медалей зась

У змаганнях спортивних пар брали участь також 24–річна Катерина Костенко й 20–річний Роман Талан із Дніпропетровська. Підопічні В’ячеслава Ткаченка набрали 18–ту суму балів і в довільній програмі, і за підсумком двох виступів серед 21 дуету. До речі, двоє суперників — ізраїльтяни Катерина й Федір Соколови — не завершили прокат, оскільки партнерка розсікла собі ковзаном ногу до крові й залишила лід на ношах.

У середу почали змагання й чоловіки. У короткій програмі наш Антон Ко­валевський показав 13–й результат серед 39 спортсменів. Минулого літа 23–річний киянин також перебрався до Німеччини й тепер тренується в Оберсдорфі у Міхаеля Хута — наставника чемпіонів Європи в одиночному катанні, італійки Кароліни Костнер і чеха Томаша Вернера.

До речі, Вернер позавчора розташувався на другому рядку протоколу, поступившись лідерством чемпіону світу 2007 року — французу Брайану Жуберу. На третю позицію несподівано застрибнув італієць Самуель Контесті. Утім остаточний розклад конкуренти з’ясували вже вчора ввечері після довільної програми.