Запасні і кадри, і патрони

16.01.2009
Запасні і кадри, і патрони

Красуня–мільйонерка Лена Нойнер своїх подруг по німецькій збірній не підвела. (Фото Рейтер.)

Зимовий сезон для «стріляючих лижників» досяг екватора — позавчора в містечку Рупольдинг на південному сході Німеччини стартував п’ятий етап Кубка світу. Те, яке велике значення біатлон має для німців, причому не лише шанувальників спорту, вкотре підтвердила глядацька аудиторія, що зібралася в Баварії.

 

Через спорт — до визнання

За звітами організаторів, на змагання в Рупольдингу вони продали майже100 тисяч квитків! І це при тому, що населення самого селища — трохи більше шести тисяч мешканців. А телевізійники підрахували, що біатлонні трансляції на загальнодоступних національних каналах ARD і ZDF збирають біля «блакитних екранів» по 5—6 мільйонів глядачів!

Недарма біатлон у Німеччині є королем серед зимових видів спорту й приваблює велику кількість спонсорів. Від цього виграють усі, насамперед — самі атлети. Їхні гонорари від рекламних контрактів значно перевищують спортивні премії. Наприклад, 21–річна Магдалена Нойнер, яка вже встигла стати шестиразовою чемпіонкою світу, попри свій молодий вік, користується шаленою популярністю. Дівчина знялася для журналу «Плейбой», а недавні комерційні угоди з телефонною компанією і фірмою, що виробляє покриття для підлоги, зробили її справжньою мільйонеркою.

За таку увагу до себе німецькі біатлоністи не можуть не віддячувати. На більшості стартів вони входять до числа фаворитів, надто ж в естафетних перегонах. Саме з жіночої естафети розпочався етап у Рупольдингу. Шанси господарок на перемогу букмекерські контори розцінювали вище, ніж будь–якої з решти 18 команд. І німкені своїх не підвели.

Потенціал резерву

Навіть без Мартіни Бек і Сімони Хаузвальд, які відчувають проблеми зі здоров’ям, німецька збірна не віддала «золото» суперницям, нарешті тріумфувавши вперше в сезоні. Андреа Хенкель, Каті Вільгельм, Катрін Хітцер і Магдалена Нойнер відпрацювали бездоганно. Особливо господарі хвилювалися за Нойнер, відому нестабільною стрільбою стоячи. Але на останньому вогневому рубежі молода зірка обійшлася без штрафного кола, впоравшись із п’ятьма мішенями за допомогою семи патронів.

Щоправда, й головні конкурентки, росіянки, не заявили на гонку двох своїх лідерок — Катерину Юр’єву й Світлану Слєпцову. Але резервістка Анна Булигіна гідно провела другий відрізок гонки, піднявши команду після невдачі Ольги Медведцевої з незвичного сьомого місця на третє. Досвідчені Ольга Зайцева й Альбіна Ахатова приходили на закономірній другій позиції. Зазначимо, що попередні три естафети сезону виграли саме російські дівчата.

Експериментували позавчора ввечері й українські тренери. Через хворобу Оксани Хвостенко завершувати естафету довірили Людмилі Писаренко. Крім того, поставили між Вітою й Валею Семеренко на другому етапі Олену Підгрушну, хоча в трьох попередніх естафетах сестри бігли одна за одною.

Найбільше «зіпсувала кашу» Ва­лен­тина — після першої стрільби вона була лідером, але чотири промахи на «стійці» відкинули нас у середину пелотону. Ситуацію виправила Віта. Уродженка ж Вінниччини Писаренко пропустила на четверту позицію китаянок, але змогла утриматися без штрафних кіл і фінішувала п’ятою. Слідом, шостою, завершила гонку іменита норвежка Тура Бергер.

У класифікації Кубка націй українки перебувають на високому третьому рядку протоколу слідом за росіянками й німкенями. У заліку естафет наші дівчата йдуть четвертими, лише одним балом поступаючись француженкам (174 проти 175). П’ятий, завершальний, старт у цій дисципліні відбудеться 14 березня в канадському Ванкувері.

 

ТАБЛО

Кубок світу. 5–й етап (Рупольдинг)

Жінки. Естафета (4х6 км). 1. Німеччина — 1 год. 16 хв. 41,2 сек. (0 штрафних кіл + 6 додаткових патронів). 2. Росія — +37,5 (0+4). 3. Швеція — +56,5 (0+5). 4. Китай — +2.21,5 (0+14). 5. Україна — +2.57,7 (1+8)...