НОВИНИ ПЛЮС

13.12.2008

Швейцарія у Шенгені

Учора Швейцарія стала 25–м членом Шенгенської зони. Прикордонні пункти з сусідніми країнами ліквідовано, але залишилися митні пункти пропуску, де, як і раніше, здійснюватимуть вибіркові перевірки. Традиційно нейтральна країна стала третьою (після Норвегії та Ісландії), яка приєдналася до Шенгенської зони, не будучи членом ЄС. Водночас нагадаємо, що п’ять держав–членів ЄС не входять до Шенгену — це Велика Британія, Ірландія, Румунія, Болгарія та Кіпр.

У Росії почалася рецесія

Росія офіційно визнала, що в країні почалася рецесія. Про темпи економічного спаду вчора розповів пресі заступник голови Мінекономрозвитку РФ Андрій Клепач. За його словами, за підсумками року зростання ВВП країни буде менше, ніж «планові» 6,8%. «Найближчі два квартали у нас буде рецесія», — цитує чиновника агенція «Рейтер».

У світовій практиці технічною рецесією вважається ситуація, коли впродовж двох кварталів фіксується великий спад виробництва. Про рецесію, пов’язану зі світовою економічною кризою, вже заявили в деяких країнах ЄС, зокрема в Німеччині та Естонії, пише сайт «Кореспондент». А рецесія у США, за прогнозами тамтешніх аналітиків, у 2009–му буде найсерйознішою за останні 26 років.

Ортега відкрив море для кораблів РФ

Лівий президент Нікарагуа Даніель Ортега заявив, що кораблі ВМФ Росії зможуть зайти у територіальні води його країни, незважаючи на те, що парламент Нікарагуа не дав на це згоди, передає РІА «Новості». Згідно з Конституцією, іноземні військові формування не можуть знаходитися на території Нікарагуа без згоди Національної Асамблеї. Отже, Ортега порушує Конституцію, дозволяючи великому протичовновому кораблю «Адмірал Чабаненко» та двом суднам супроводу ввійти до Нікарагуа і провести військові навчання разом із нікарагуанськими моряками.

Нагадаємо також, що Нікарагуа, услід за Росією, визнала Абхазію та Південну Осетію.

Вибухова копальня

До 12 гірників зросла кількість жертв вибуху в копальні у Мурманській області Росії, де видобувають апатити (сировину для виробництва фосфору, фосфорних добрив). Вибух пролунав пізно ввечері 11 грудня. Дев’ять тіл рятувально–пошукова група виявила ще того вечора, доля решти трьох робітників не відома, але позаяк вони залишалися у зоні НП, де вирувала після вибуху пожежа, шансів знайти їх живими немає. Причина НП невідома.

Депутати забрали гроші в Діда Мороза

Депутати Вологодської обласної Думи вирішили у зв’язку з кризою урізати бюджетне фінансування атракції «Великий Устюг — Батьківщина Діда Мороза», повідомляє російська газета «Новиє ізвєстія». Новорічний бюджет Діда Мороза, до хатинки якого, що розташована за 15 км від Великого Устюга, з’їжджаються дітлахи з усієї Росії, скорочено з 51 до 47 млн. рублів. До речі, цьогоріч виповнюється рівно десять років відтоді, як росіяни вирішили дати «нашу відповідь Санта Клаусу» й облаштувати хатинку Діда Мороза на зразок тієї, яку має Йолопуккі в Лапландії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>