Брюссельські сюрпризи

13.12.2008
Брюссельські сюрпризи

Лех Качинський і Дональд Туск вітаються з Ангелою Меркель. Для Польщі Німеччина — найважливіший партнер у ЄС.

Дводенний саміт глав 27 країн–членів ЄС розпочався позавчора ввечері з запізненням, яке пояснюється тим, що за три години до початку засідання бельгійська поліція та спецслужби заарештували 14 вихідців із Марокко, яких підозрюють у причетності до «Аль–Каїди» та в намірах здійснити акти терору проти учасників саміту. Серед зловмисників — легендарна терористка Маліка Ель–Аруд.

Бельгійська прокуратура повідомила, що один із затриманих мав виступити як терорист–смертник. Генпрокурор Йохан Дельмулль сказав: «За наявною у нас інформацією, йому було дане «зелене світло» на проведення операції, і він вважав, що при цьому загине. Нам також стало відомо, що цей чоловік попрощався зі своїми близькими, оскільки хотів потрапити до раю з чистою совістю».

«Франс прес» повідомляє, що заарештовані перебували під спостереженням поліції з кінця минулого року. 242 поліцейських увірвалися одночасно до 16 помешкань у Брюсселі й одного в Льєжі та заарештували підозрюваних. Слідство назвало поліцейську акцію «найважливішою антитерористичною операцією у Бельгії». Утім слідству ще належить установити, де саме марокканці збиралися провести теракт.

Серед заарештованих — легендарна терористка «Аль–Каїди» Маліка Ель–Аруд, громадянка Бельгії марокканського походження, повідомляє Сі–Ен–Ен. Її чоловік загинув в Афганістані 2001 року під час убивства лідера проамериканського Північного Альянсу Ахмада Шаха Масуда. Цей замах було здійснено за два дні до терористичних атак на США 11 вересня 2001 року. Маліка Ель–Аруд відповідала в «Аль–Каїді» за вербування нових членів. Вона завжди пишалася особистою відданістю Осамі бен Ладену та тим, що є вдовою шахіда.

***

Хоча саміт розпочався із запізненням, але виявився напрочуд продуктивним. Учора, в його останній день, лідери Європи досягли домовленості про виділення 200 млрд. євро на боротьбу з рецесією в країнах ЄС та стосовно пакета заходів боротьби з кліматичними змінами.

У перший день саміту надійшло приємне повідомлення з Ірландії: уряд цієї країни прийняв рішення провести наступного року повторний референдум (імовірно, в жовтні) з підтримки Лісабонської угоди, оскільки перший референдум провалився, й інституційні реформи в ЄС зупинилися. У зв’язку з доброю новиною з Дубліна наступного року відновляться залаштункові консультації стосовно персональних кандидатур на нові передбачені Лісабонською угодою посади — президента та глави МЗС Євросоюзу. Головним претендентом на посаду президента називають британського екс–прем’єра Тоні Блера.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>