Коаліція не «наша»

13.12.2008
Коаліція не «наша»

Іван Кириленко і Роман Зварич: непрості діалоги. (УНІАН.)

Коаліція підходить до моменту істини. Її доля залежить від рішення «Нашої України — Народної самооборони». Президент Віктор Ющенко висловився проти входження «НУНС» до коаліції з БЮТ. Бунтівна частина фракції, яка колись була президентською, знову може діяти через Тарасюка, зафіксувавши потяг до коаліції більшістю підписів. Тим більше що парламентська більшість існує де–факто й продуктивно працює — Рада продовжує ухвалювати закони.

«Хочете відповідати за бездарну політику уряду?..»

Учора вранці текст коаліційної угоди між фракціями Блоку Тимошенко, «Нашої України — Народної самооборони» та Блоком Литвина був майже погоджений. Учасники переговорної групи розповідали, що 90 відсотків документа не викликають суперечностей. Попри те, що остання десята частка зазвичай є найбільш проблемною, політики висловлювали певність: при бажанні текст угоди вдасться швидко підписати.

Фракції БЮТ та БЛ були готові зафіксувати коаліційну угоду будь–якої миті. Вагалися депутати з «НУНС». Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський переконував кореспондента «УМ», що основна перешкода в переговорах — відсутність волі на коаліцію. «Переговорна група, до якої входять представники усіх суб’єктів коаліції, в тому числі делегати «Нашої України», «Народної самооборони» та інших груп, фактично погодила текст. Але текст не цікавить тих, хто має вплив на депутатів. Зрозумійте це! Проблеми з іншим». На уточнювальне запитання, в чому ж тоді найбільша проблема, Зарубінський відповів: «Думаю, частині «НУНС» не дають «добро» на коаліцію».

«Нашоукраїнська» частина фракції в четвер увечері проводила зустріч із Президентом. Значною мірою доля коаліції вирішувалася саме під час цього рандеву. Віктор Ющенко чітко окреслив свою позицію: він підтримує обрання спікера Верховної Ради, але...

Учасник переговорної групи від «Нашої України» Роман Зварич, якого піймали в кулуарах парламенту журналісти, відверто сказав, що глава держави виступив проти входження «НУНС» у коаліцію. «Увійшовши в коаліцію, ми мали би відповідати за бездарну політику нинішнього уряду», — пояснив аргумент Президента пан Роман.

Заява Зварича справила в парламенті ефект вибуху. Його слова одразу побігли депутатськими кулуарами і передавалися з вуст в уста народними депутатами й журналістами. Голова фракції БЮТ Іван Кириленко, почувши таку новину, сказав: «Наші колеги сказали правду, якою вона є. Ми намагалися не говорити про те, що Президент не дає «добро» на коаліцію, намагалися делікатно це обходити. Сподівалися, що це вгамується».

Надвечір «це» справді трохи вгамувалося. Після відповідних консультацій Зварич заявив, що він неправильно інтерпретував позицію Президента — той ніби не проти коаліції з БЮТ і Литвином узагалі, але виступає за «дієву» коаліцію.

Ой чи є, чи нема коаліція вдома?

Учора о 14–й годині почалося засідання «Нашої України — Народної самооборони», на якому фракція мала прийняти остаточне рішення про входження до коаліції. Зважаючи на президентські закиди, засідання обіцяло бути гарячим і дискусійним. Один із представників «Народної самооборони» заанонсував «УМ», що більшість фракції збирається прийняти рішення про участь у коаліції в будь–якому разі.

Долю голосування мали визначити ті представники фракції, які голосували за обрання Литвина спікером у вівторок (група Третьякова, частина УНП, УРП «Собор» та ін.). Але надвечір стало відомо, що на засіданні фракції «НУНС» так і не було прийнято жодного рішення.

Народний депутат Тарас Стецьків емоційно прокоментував: рішення, мовляв, і не обов’язкове. «Ми маємо 37 підписів — це більшість депутатів фракції. Ми маємо кілька днів на те, щоб опрацювати коаліційну угоду і звести пропозиції всіх фракцій воєдино. Щоб потім текст угоди підписав голова фракції або заступник», — пояснив «УМ» представник «Народної самооборони». Тобто в частині фракції допускають, що угоду, як і повідомлення про створення коаліції, підпише уповноважений заступник голови фракції Борис Тарасюк.

Відсутність повної підтримки з боку «НУНС» ставить під сумнів легітимність коаліції. Бо одна справа — провести через фракцію рішення більшістю голосів. І зовсім інша — зібрати в коаліцію більшість депутатів парламенту, хоча б 226. У Тимошенко — 155 «багнетів» (не рахуючи «балогівського» інакодумця Рибакова), у Блоку Литвина — 20. Таким чином, для існування більшості треба згода 61 депутата фракції «НУНС».

Утім голова фракції Іван Кири­ленко розповів «УМ», як коаліціянти хочуть обійти цю норму: «Ми орієнтуємося на рішення Конституційного Суду, де чітко записано, що коаліцію утворюють фракції, в яких є понад 226 голосів. А в наших трьох фракціях є близько 240 голосів». На прохання чітко відповісти, чи треба для існування коаліції 226 підписів, Кириленко відповів: «Необов’язково 226. Норма про більшість голосів була в регламенті ВР. У тому випадку, коли не діє регламент (а він справді визнаний неправочинним. — Ред.), ми можемо опиратися тільки на Конституцію, яку протрактував Конституційний Суд. Парламентська більшість утворюється фракціями. А фракція приймає рішення більшістю голосів на своєму засіданні. Правники сказали, що комар носа не підточить», — пояснив позицію БЮТ Іван Григорович.

Опозиційна (де–факто) частина «НУНС» із таким підходом не погоджується. «Тут і думати не треба. У Верховній Раді затверджено тимчасовий регламент, який чітко передбачає збір 226 голосів», — сказав «УМ» представник «Єдиного центру» Василь Петьовка. На зауваження, що регламент був скасований Конституційним Судом, нардеп з орбіти Віктора Балоги відповів: «Однак парламент працює і приймає закони саме на основі цього документа. Тут і сумнівів немає. Це не найкращий крок для початку роботи коаліції, яка хоче називати себе демократичною».

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Учора Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до державного бюджету на 2008 рік. Задля того, щоб оперативно розглянути «антикризовий» документ, народні депутати погодилися розглядати його без попереднього розгляду в профільному комітеті. Законом передбачається спрямувати до Стабілізаційного фонду близько трьох млрд. грн. за рахунок цільового розміщення державних цінних паперів, а до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб — понадпланові надходження від перевищення валових доходів над видатками Нацбанку.

Зміни також передбачають збільшити на 5,2 млрд. грн. видатки держбюджету для фінансування дефіциту Пенсійного фонду і на 1,4 млрд. — дотації ПФ для збільшення мінімальних пенсій шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менше 15 років. Також акт містить положення про стабілізацію фінансового стану НАК «Нафтогаз України». За прийняття змін до бюджету проголосувало 266 депутатів — всі, крім «Регіонів».

Крім того, ВР ухвалила низку змін щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку (»за» — 239 нардепів, це БЮТ, БЛ, КПУ, частина «НУНС»).