«Бурса» з творчим ухилом

13.12.2008

Нещодавно галерея «Лавра» та Центр сучасного мистецтва «ДАХ» презентували своє спільне дітище — Лабораторію сучасного мистецтва «Бурса». За задумом ініціаторів, режисера Владислава Троїцького та куратора галереї «Лавра» Аліси Ложкіної, це перший в Україні професійний навчальний заклад у сфері сучасного мистецтва, студентами якого можуть стати всі охочі. Щоправда, на атестат чи диплом розраховувати не доводиться... Але замість «корочки» «Бурса» обіцяє цікаві майстер–класи від провідних українських митців, які навчатимуть театральному ремеслу, мистецтву перформенса, відеоарту, сучасній хореографії та іншим творчим премудростям...

Минулої неділі в «Лаврі» почала функціонувати недільна театральна школа. Заняття розпочинаються о 12–й і тривають приблизно півтори години. «Зараз активних учасників нашої недільної театральної школи — близько тридцяти, — розповіла Аліса Ложкіна. — Кістяк цієї компанії складають актори театру «ДАХ», до спілкування з якими долучаються усі бажаючі. Це не лекції у чистому вигляді, це, швидше, запитання–відповіді, творчі дискусії... Вхід до недільної театральної школи вільний».

Як відомо, Владислав Троїцький історію театру «ДАХ» писав разом із непрофесійними акторами. І виходило це в них дуже непогано — дописалися аж до «Київської Пекторалі». Тож цілком імовірно, що свій слід в історії українського театру залишать і сьогоднішні слухачі недільної театральної школи.