«Якщо ПРіБЮТ — я піду»

05.12.2008

Міністр транспорту і зв’язку Йосип Вінський, який свого часу гучно хряснув дверима Соціалістичної партії, вийшовши з неї на знак протесту проти союзу СПУ з Партією регіонів і комуністами, тепер знову опинився перед моральним вибором. Свого часу Вінський обізвав колишніх соратників по керівництву Соцпартією «ублюдками», тепер, не вагаючись, оголосив, що в разі створення коаліції між БЮТ і Партією регіонів негайно подасть у відставку. На думку міністра, створення такої коаліції є «категорично недопустимим», вона не принесе Україні політичної та економічної стабільності і не розв’яже проблем, які виникли внаслідок кризи.

«Переконаний, що на сьогодні головна ціль Партії регіонів – будь–яким шляхом отримати доступ до державних ресурсів, — наголошує Вінський. — Створення неприродної коаліції між демократичним БЮТ і олігархічною Партією регіонів призведе до втрати будь–якої перспективи для України, а внесення змін до Конституції України з метою самозбереження позбавить народ будь–якого впливу на владу».

«Вічний опозиціонер» також переконаний, що «вихід для України не в політичному зговорі верхівок та поверненні до епохи «кучмізму», а в опорі на народ і рух до Європи». Наприкінці заяви Вінський зазначає, що «стримував себе» і більше року не робив жодних політичних заяв, «хоча було чимало приводів та підстав для цього».

У відповідь БЮТ вустами заступника голови фракції Андрія Портнова заявив, що такі слова Вінського спричинені страхом втратити міністерську посаду, адже фракція «неодноразово висловлювала своє невдоволення» його підходами до роботи. Мовляв, глава транспортного відомства розуміє, що «за будь–якої коаліції не ввійде у виконавчу владу», от і кіпішує.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

За даними сайту «Реальна політика», Йосип Вінський під час неформальної зустрічі з Юлією Тимошенко попередив Прем’єрку про свій намір оприлюднити дані про торгівлю «кріслами» в Кабміні, якщо його відправлять у відставку. Зокрема, Йосип Вікентійович планує поширити зафіксовані на звукозаписувальну апаратуру пропозиції від довірених осіб Тимошенко окремим особам, наближеним до Блоку Литвина та «НУНС», щодо призначення їх на посади міністрів транспорту та зв’язку, охорони навколишнього середовища і вугільної промисловості за винагороду від 2 до 10 мільйонів доларів.