Знову «антикризова»?

05.12.2008
Знову «антикризова»?

Янукович домовляється з Тимошенко й доповідає про це Ющенку. (з архіву УНІАН.)

Коаліція ПР і БЮТ на 98 відсотків готова. Основні питання узгоджені — зокрема, є попередня домовленість про те, що через рік Верховна Рада обере Віктора Януковича Президентом України. Про майже факт коаліції сам лідер Партії регіонів повідомив чинному главі держави під час розмови на Банковій. Наскільки відомо «УМ», Віктор Ющенко особливо не намагався відмовити Януковича від союзу з БЮТ. Тільки попередив: якщо нова більшість внесе зміни до Конституції для скасування всенародного обрання Президента, на таке віроломство в нього «буде адекватна відповідь». На цьому й розійшлися.

Ця розмова відбувалася в середу увечері, а вранці у четвер, попри прогнози, про злиття в екстазі Блоку Тимошенко і Партії регіонів у парламенті не оголосили. Очевидно, ті два відсотки, які залишилися неузгодженими, мають для обох сторін занадто велику вагу. Оскільки більшість учасників переговорного процесу від коментарів категорично відмовляється, а ті депутати, які охоче відповідають на запитання журналістів, насправді й самі нічого не знають, про реальні причини затримки можна хіба що здогадуватися.

Гальмо — таки посада Прем’єра?

Як зауважив після ранкової наради керівників фракцій (яку, за його словами, назвати нарадою могла б тільки людина з бурхливою уявою) «нашоукраїнець» Роман Зварич, ця зустріч завершилася після того, як один з її учасників сказав, що «крісло Прем’єра на два не ділиться». Мовляв, головною проблемою у переговорах БЮТ і ПР є посада глави уряду. Юлія Тимошенко, природно, прагне залишити її за собою. Частина Партії регіонів із цією вимогою згодна — за Януковичем же в будь–якому разі «забите» парламентське президентство, незалежно від того, чи стане він після створення коаліції ПРіБЮТ Головою ВР. Частина — так звана група Фірташа, одним із яскравих представників якої є Сергій Льовочкін — проти і наполягає на тому, що Прем’єр–міністром має бути їхній лідер.

«Партія регіонів має набагато більше представництво в парламенті, тому, якщо ми будемо формувати уряд разом із БЮТ, Янукович має бути Прем’єром», — вважає Льовочкін. За його словами, хоч поки що Блок Тимошенко віддати прем’єрську посаду й не погоджується, але «ще місяць невиплати пенсій, і, я думаю, вони погодяться».

У вівторок ВР чекає в гості Юлю і Ющенка

Відтак парламент і досі залишається як без оформленої більшості, так і без голови. Як пояснив, відкривши ранкове засідання, перший віце–спікер Олександр Лавринович, «консультації не завершені». Тому, б’ючи копитом (дуже хотілося швидше проскочити повз допитливих журналістів, які чигали в кулуарах), нардепи оперативно проголосували за те, щоб наступний тиждень працювати в пленарному режимі, а не в комітетах, як планувалося, і постановили розійтися до вівторка. Тоді вже так просто розбігтися не вийде — 353 голосами парламентарії вирішили, що наступне засідання Верховної Ради буде «спеціальним» — за участі Президента і Кабінету Міністрів. Планується обговорити ситуацію в державі.

Очевидно, до того часу процес творення коаліції має завершитися остаточно. За інформацією «Української правди», наразі переговорний процес аж кипить — на рівні «другого ешелону» керівництва обох політичних сил. Ще вчора переговорники узгодили текст політичного меморандуму про об’єднання в коаліцію перед обличчям світової фінансової кризи. До цього документа, окрім умов, на яких укладається союз, входить перелік законопроектів, які має ухвалити майбутня коаліція. Водночас це ще не коаліційна угода, а лише її «болванка».

А безпосередньо угоду потенційні коаліціонери планують підписати вже після того, як убезпечать себе від «кидка» партнера. Як повідомляє «УП», учора на засіданні фракції БЮТ її голова Іван Кириленко озвучив таку послідовність дій: спочатку — вибори спікера, потім — голосування за нову Конституцію (в першому читанні), і лише після того — коаліційна угода.

Ідеологія почекає

А тим часом і Блок Тимошенко, і «Регіони» намагаються принаймні в очах виборців не спалювати за собою всі мости, активно імітуючи бажання «коаліціюватися» й з іншими політичними силами. Як повідомив БЮТівець Валерій Писаренко, його політична сила сподівається протягом вихідних напрацювати остаточний варіант усіх коаліційних документів і у вівторок оголосити про створення парламентської більшості з ПР, але паралельно веде переговори і з іншими фракціями. Які, в ідеалі, потім приєднаються до їхньої великої коаліції. За словами Писаренка, йдеться про «велику частину «Нашої України» та Блок Литвина.

А Партія регіонів оголосила про те, що розпочинає офіційні переговори з усіма парламентськими фракціями на тему підписання антикризової коаліційної угоди. На кожен напрям призначений свій «командир»: Андрій Клюєв відповідає за переговори з БЮТ, Олександр Єфремов — з «НУНС», Володимир Рибак — з КПУ, Микола Азаров — з Блоком Литвина. Як зазначається у повідомленні, поширеному з цього приводу прес–службою ПР, суть проекту антикризової коаліційної угоди складають винятково економічні питання. «До нього не включене жодне ідеологічне питання. Основна мета документа — негайне виведення України з кризи і збереження робочих місць», йдеться в повідомленні.

ІНОДІ КРАЩЕ МОВЧАТИ...

Чи не вперше за кілька скликань Верховна Рада відмовилася від слова. Зазвичай парламентських політиків хлібом не годуй — дай виступити з трибуни й розповісти про те, яка хороша їхня сила і які погані всі інші. Учора ж поставлена на голосування головуючим пропозиція надати 30 хвилин на виступи уповноважених представників від фракцій набрала тільки 95 замість 226 потрібних голосів. У повному складі натиснули кнопки «за» лише фракції Блоку Литвина та комуністів — ті, від яких у нинішньому переговорному процесі мало що залежить. Іншим говорити було ніколи, а кому й просто не хотілося.