Вкоротити «довгий язик»

05.12.2008

22 листопада, коли на Дніпропетровщині, як і скрізь по Україні, відбувалися заходи до Дня жалоби за жертвами Голодомору 1932—1933 років, в обласному центрі сталася подія, що явно не вписувалася до цього сценарію. Це був «круглий стіл» під красномовною назвою «Історія України: хто і навіщо займається її фальсифікацією». Привертає увагу, що захід ініціював голова Дніпропетровської обласної організації Партії регіонів, народний депутат України Олег Царьов, а учасниками стали відразу восьмеро представників Росії.

За попередньою інформацією, у «круглому столі» мали взяти участь такі відомі особи, як нардепи від ПР Дмитро Табачник і Микола Азаров, харківський мер Михайло Добкін, провокативний журналіст Олесь Бузина. Проте жоден із них у Дніпропетровську так і не з’явився, хоча представники партій та громадських організацій, котрі організували пікетування заходу, цих гостей чекали особливо.

Чи не найколоритнішою фігурою виявився перший секретар посольства Російської Федерації в Україні Віктор Дерев’янко. Акцентувавши увагу присутніх на своїх українських коренях, він почав висловлюватися явно не дипломатично — зокрема, заявив, що ініціаторами теми Голодомору є навіть не українські вчені й не українці, а... американці. Щоправда, тут же собі й заперечив — уточненням, що за океаном на донедавна «заборонену» тему заговорили, «можливо, за участі й підтримки української зарубіжної діаспори» (яка на 90 відсотків складається з емігрантів із Західної України, де взагалі не було ніякого голоду).

«Я хочу сказати, що це не український проект, це — американський проект» — підсумував перший секретар посольства РФ.

По тому прес–служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода» поширила з цього приводу заяву під назвою «Антиукраїнські провокації в Україні здійснюються під наглядом офіцерів ФСБ?». Однопартійці Олега Тягнибока звертають увагу на те, що пан Дерев’янко є, окрім усього, помічником посла Російської Федерації з питань безпеки, а тому, цілком можливо, є кадровим співробітником Федеральної служби безпеки Росії.

Виходячи зі сказаного першим секретарем посольства сусідньої держави, «Свобода» вимагає від Міністерства закордонних справ України та СБУ з’ясувати обставини антиукраїнських висловлювань Віктора Дерев’янка й оголосити його персоною нон грата за порушення українського законодавства. А також перевірити представників Партії регіонів та Компартії, які організували скандальний «круглий стіл» у Дніпропетровську, на причетність до зв’язків зі спецслужбами Росії.