«Кавказький» полонений

05.12.2008
«Кавказький» полонений

Юрій Гайсинський.

Колишній заступник Генпро­курора, прокурор столиці та Київської області, а нині — адвокат Юрій Гайсинський упродовж шести днів перебував у полоні викрадачів у Франції. Невідомі злочинці «кавказької зовнішності» вимагали від викраденого посеред білого дня — 23 листопада у Парижі — викуп на чималу суму, 20 мільйонів доларів. Подробиці своїх «пригод» пан Гайсинський повідомив пресі, повернувшись із Франції до Києва на цьому тижні.

До Парижа адвокат Гайсинський прибув на запрошення свого клієнта — бізнесмена Володимира Во­рон­цова, нібито аби забезпечити юридичний супровід імовірної угоди з поставок металоконструкцій для створення саркофага на ЧАЕС. За словами Гайсинського, коли він разом із клієнтом приїхав до ресторану, в їхнє таксі заскочили троє невідомих у масках. У цей момент Воронцову вдалося втекти (згодом він скаже, що його також затримали бандити з іншої машини і теж тримали у полоні). Під дулами пістолетів та з пов’язкою на очах екс–прокурора відвезли в невідомому напрямку, при цьому забрали всі гроші — три тисячі євро, а ще — дозволили зателефонувати дружині та вимагали викуп.

«Ми все знаємо, телефонуй Абрамовичу, хазяїну «Челсі», — кажуть вони. А я кажу їм: «Абрамовича лише по телевізору бачив», — розповів Юрій Гайсинський «ТСН». — Годували, а коли в туалет виводили, закривали очі. І весь цей час наполегливо вимагали гроші. А я мовчу. «Будеш мовчати — голки під нігті заженемо!»

Полонений дав кавказцям телефонний номер зятя — секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса. Але врешті, його несподівано відпустили без грошей, ще й вибачилися. Французькі поліцейські згодом розповіли Гайсинському, що за його звільнення клопотав затриманий ними паризький кримінальний авторитет, теж кавказець. Нібито в обмін на преференції з боку поліції.

Водночас, як повідомляє Бі–Бі–Сі з посиланням на французьку пресу, до викрадення Гайсинського може бути причетна українська мафія. Розпочато слідство, МВС Франції взяло справу під свій особливий контроль. Представники ділових кіл Франції, які співпрацюють із клієнтами Гайсинського в Україні неофіційно, кажуть про можливий зв’язок цього викрадення саме з адвокатською практикою Гайсинського. Адже його клієнта Воронцова у Франції підозрюють у причетності до міжнародного скандалу з контрабандою зброї. Менш того, бізнесмена заарештувала поліція.

«Мене–то після допиту відпустили... Запитав про Воронцова, а комісар мені відповіла, що він заарештований. Мовляв, є на це дозвіл судді, прокурора, усе за законом. Я запитав, у чому його підозрюють. Відповіли — мовляв, він сам знає... Єдине, додали, «ви на всі запитання відповіли, а він — ні», — розповів пан Гайсинський газеті «Сєгодня».

Він не впевнений у тому, що Воронцов може бути причетний до його викрадення, хоча паспорт Гайсинського опинився саме в бізнесмена, і про це жертві казали бандити.