Горілку — разом, очки — нарізно

25.11.2008
Горілку — разом, очки — нарізно

Гол Романа Малова (в центрі) допоміг «Соколу» переграти «Керамін», але не «Металургс». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Перед відльотом на півфінальний раунд Континентального кубка до Латвії головний тренер киян Олександр Сеуканд попросив журналістів побажати команді удачі. І зізнався, що захопив із собою пляшку горілки, аби відверто поговорити з колишнім босом по збірній України минулого сезону — Володимиром Голубовичем. Російський фахівець, добре відомий у нас іще з 1980–х, коли виступав за «Сокіл», уже кілька років очолює «Металургс». Під проводом Голубовича команда з Лієпаї стала чемпіоном Латвії, а минулого уїк–енду протистояла українському гранду в другому за рангом клубному турнірі Європи. Клуб Голубовича виступив у домашньому «кваліфайні» за принципом «сам не гам, і українцям не дам».

 

Інтрига для історії

«Сокіл» 11–й раз брав участь у розіграші Континентального кубка й цього року вчетверте дійшов до півфінальної стадії. Попередні спроби здобути єдину путівку до суперфіналу з квартету претендентів завершувалися для «біло–синіх» одним другим місцем (2002) і двома четвертими (2004 і 2006). У нинішньому сезоні в чемпіона України були, здається, всі шанси, аби зробити історичний крок уперед. Але мрії розвіялися разом із вітром над Балтійським морем, на березі якого, в портовому місті Лієпая із населенням 88 тисяч мешканців, зійшлися чотири команди з колишніх радянських республік.

«Темною конячкою» для «Сокола» був лише срібний призер першості Казахстану — «Горняк» із міста Рудний. Проте очікувати сюрпризу від команди, що перебуває в нижній частині турнірної таблиці першої (третьої за рангом) російської ліги, навряд чи варто. Це, власне, й підтвердили перипетії змагань. Наставникові казахстанського колективу Райхану Куканову залишається лише скаржитися на втрату провідних виконавців у міжсезоння й розповідати про важливість отримання молоддю досвіду міжнародних зустрічей.

Чемпіони Білорусі й Латвії знайомі київським хокеїстам значно краще. Із «Кераміном» і «Металургсом» українці ще кілька років тому билися у відкритій білоруській першості. Та й дістати касети із відеозаписами їхніх матчів нескладно. Нині клуби перебувають, відповідно, на сьомій і восьмій позиціях екстраліги Білорусі.

Колишній — не завжди гірший

Мінські «дракони» влітку втратили кількох провідних виконавців — білоруські гравці посилили сусідів із «Динамо», що виступає в КХЛ, а четвірка українців повернулася до «Сокола». Щоправда, один із них, Роман Сальников, через травму не зіграв проти своєї колишньої команди, за яку виступав упродовж трьох останніх сезонів. Натомість одягнув форму «Кераміна» орендований у Києві захисник Олег Благий, але за домовленістю між клубами вийти на лід проти «Сокола» він не міг.

Перед турніром мінська команда посилилася кількома хокеїстами «Динамо» й бобруйського «Шинника». Однак гідно протистояти нинішньому «Соколу» в перший день турніру так і не змогла.

Відкрив лік голам у п’ятничному матчі колишній центрфорвард «Кераміна» Олег Шафаренко, а під завісу періоду перевагу українців закріпив ветеран Віталій Литвиненко. Коли ж у другій 20–хвилинці білоруси відігралися, «статус кво» у дві шайби відновили наші російські легіонери Вадим Аверкін і Роман Малов.

Як виявилося пізніше, вирішальний для підопічних Олександра Сеуканда поєдинок відбувся в суботу. Дуель колишнього й нинішнього головних тренерів збірної України завершилася на користь Голубовича. Господарі турніру, як сказав пізніше керманич «металургів», переважали суперника в бажанні перемогти, що дозволяло їм брати гору в багатьох єдиноборствах на всіх ділянках майданчика. Наставник «Сокола» констатував утому своїх хлопців, через що команда поступалася у швидкості.

У впертій боротьбі шальки на бік латвійців схилилися в середині другого періоду. Спочатку вони скористалися сумнівним вилученням Дмитра Якушина, а потім покарали гостей за невдалий розіграш чисельної більшості.

На інших не сподівайся

Недільний розгром, вчинений «Соколом» молодому «Горняку», міг забезпечити нашій команді перше місце лише за неймовірного збігу обставин. Для цього «Керамін» мав виграти у «Металургса» з рахунком 3:1 або 2:0.

Дива не сталося. Амбітний головний тренер мінчан Андрій Гусов добре налаштував своїх хлопців на вирішальний бій: чемпіон Білорусі впевнено розбив латвійців із великим рахунком і забезпечив собі місце в суперфіналі, що відбудеться в січні у французькому місті Руан. До четвірки найкращих команд Континентального кубка «Керамін» потрапляє вже втретє, але до цього сезону обмежувався там лише виграшем одного з трьох двобоїв.

Ні з чим залишилися господарі змагань — поступившись мінчанам, вони опустилися на третю позицію. А кияни причину невдачі мають шукати в самих собі. Тепер їм залишається втішатися російською «вишкою».

У найближчих матчах у середу й четвер «біло–сині» прийматимуть у Броварах МХК «Крилья совєтов».

 

ТАБЛО

Континентальний кубок. 3–й раунд. Група D

1–й тур. «Сокіл» (Україна) — «Керамін» (Білорусь) — 4:2 (2:0, 2:2, 0:0; Шафаренко, 5; Литвиненко, 20; Аверкін, 33; Малов, 40 — Хафізов, 27; І. Андрющенко, 32), «Металургс» (Латвія) — «Горняк» (Казахстан) — 5:2.

2–й тур. «Металургс» — «Сокіл» — 3:1 (0:0, 2:0, 1:1; Гравітіс, 28 (більш.); Мамонов, 30 (менш.); Брахманіс, 41 — Матвійчук, 56 (більш.)), «Керамін» — «Горняк» — 4:0.

3–й тур. «Сокіл» — «Горняк» — 7:2 (3:0, 1:1, 3:1; Аверкін, 4 (більш.); Малов, 11; Матвійчук, 14, 59; Шафаренко, 34, 57; Люткевич, 44 (більш.) — Касихін, 33; Ляпунов, 60), «Металургс» — «Керамін» — 2:5.

Підсумкова таблиця:

Команда В П Ш 0

1. «Керамін» 2 1 11–6 6

2. «Сокіл» 2 1 12–7 6

3. «Металургс» 2 1 10–8 6

4. «Горняк» 0 3 4–16 0

 

А ТИМ ЧАСОМ У НХЛ...

«Піттсбург» — «Ванкувер» — 1:3 (Федотенко «П» — 13 хв. 31 сек., корисн. «–1», 2 хв. штр.), «Торонто» — «Чикаго» — 4:5 ОТ (Понікаровський «Т» — 16:28, 1+1, 3 кидки, «+2», 2 хв. штр.).