НОВИНИ ПЛЮС

14.11.2008

Атомну субмарину підпалив матрос?

Менш ніж за тиждень після аварії на атомному підводному човні «Нерпа» слідство встановило винного — матрос, який несанкціоновано запустив у дію систему пожежогасіння. Про це повідомляє РІА «Новості». Водночас цій версії не довіряють члени екіпажу «Нерпа». У бесіді з кореспондентом «Інтерфакса» один із підводників заявив, що обвинувачений є грамотним спеціалістом, десятиліття прослужив у військовому флоті й не міг несанкціоновано включити систему гасіння вогню. Матроса допитували цілу добу, і колеги припускають, що дізнання з нього могли «видобути» силоміць.

Нагадаємо, що внаслідок аварії, яка сталася у ніч із 8 на 9 листопада під час випробувань систем «Нерпи» в Японському морі, загинуло 20 осіб — троє моряків та 17 цивільних експертів. Вони перебували у відсіку підводного човна тоді як спрацювала система пожежогасіння — газ фреон витиснув із приміщення кисень, і люди задихнулися.

Вибух на східному базарі

Учора 11 мирних мешканців Афганістану загинули під час теракту на базарі неподалік Джелалабада — спрацювала закладена в автівці бомба. Крім того, за даними Бі–Бі–Сі, ще 67 осіб доправлені до шпиталів із пораненнями різних ступенів важкості. Влада Афганістану вважає, що мішенню бойовиків Талібану чи «аль–Каїди» насправді був американський патруль, адже вибух зачепив і американський військовий автомобіль, в якому загинув один вояк США.

Бунт ошуканих колумбійців

Кілька тисяч колумбійців узяли участь в акціях протесту ошуканих вкладників, які вчора прокотилися всією країною. Люди вкладали гроші у фінансову піраміду, яка, звісно ж, луснула. З вимогою повернути їхні кревні гроші колумбійці кинулися на штурм офісів місцевих «МММ», втім там їх чекало розчарування — компанія–крутій згорнула роботу, залишивши на дверях записки на кшталт: «Ви були надто дурними, повіривши у чудо. Тепер вам доведеться ще більше працювати, щоб повернути гроші, які ви довірили нам». У деяких містах, повідомляє «Ассошіейтед прес», акції протесту обманутих вкладників переросли в сутички з поліцією, яка намагалася розігнати розлючені юрми сльозогінним газом.

Росія перемальовує карту Кавказу

На політичних картах світу, які видаватимуться в Росії з 2009 року, Абхазія та Південна Осетія матимуть інакший колір, ніж Грузія, до складу якої вони де–юре входять. Про це заявив «Інтерфаксу» заступник голови Федерального агенстсва геодезії та картографії РФ Радміл Шаяпов. Іншими словами — росіяни виокремлять ці республіки графічно як незалежні держави. Контрастно від світло–жовтої Грузії, Абхазія матиме зелений колір, а Південна Осетія — малиновий. А столиці їхні відтепер будуть називатися згідно з автентичним звучанням — Цхінвал та Сухум.

Узбекистан покинув ЄврАзЕс

Узбекистан вирішив призупинити членство в Євразійському економічному співтоваристві — організації, створеній 2001 року за ініціативою Володимира Путіна, куди увійшли, крім Росії та Узбекистану, також Казахстан, Киргизія, Таджикистан і Білорусь. Президент країни Іслам Карімов пояснив, що ЄврАзЕС дублює інші структури, куди входить Узбекистан, зокрема СНД та Організацію Договору з колективної безпеки. А головне — Карімов заявив про серйозні суперечності між членами організації щодо нюансів приєднання до Митного союзу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>