«Арсенал» міг реваншуватися кулаками хуліганів,

11.11.2008

Не тільки львівський голепад став основною подією 14–го туру. У суботу з’явилася інформація, що співробітники львівської міліції затримали близько 60 молодиків, які назвали себе фанами «Арсеналу». В автобусі, яким ці люди добиралися до Львова, міліціонери буцімто виявили цілий арсенал спецзасобів, що використовується в бійках. Серед знайденого — кастети, газові балончики, спортивні бинти, боксерські капи, боксерські та спеціальні робочі рукавиці. Правоохоронці мали попередню інформацію про «упакування» автобуса — надійшов «оперативний сигнал», тому «беркутівці» зустріли його заздалегідь.

Загалом в автобусі «Неоплан» перебувала 71 особа, включно з кількома дівчатами. Найцікавіше — те, що серед затриманих були не тільки українці, а й 21 громадянин Російської Федерації. За деякими даними, дехто з росіян належить до сумнозвісного «Євразійського союзу молоді».

Керівництво «Арсеналу» «відхрестилося» від затриманих, адже офіційного виїзду своїх фанатів на гру до Львова клуб не організовував.

Хто ж саме і з якою метою туди прямував — точно не відомо. Міліція говорить про заплановану провокацію з метою дискредитувати Львів як місто–учасник майбутнього Євро–2012. Самі «арси» спростовують цю версію й кажуть, що міліція дуже перебільшує кількість виявленої зброї (кастет був хіба один). Швидше за все, йдеться про звичайні війни між уболівальниками. Зокрема, торішнє протистояння цих самих команд у Львові закінчилося зіткненнями між їхніми фанами просто в центрі міста. У бійці лава на лаву (70 на 110) гості не відступили.

Як пояснив «УМ» речник УМВС Львівщини Денис Харчук, після блокування фанатів було проведено встановлення їхніх осіб, отримано пояснення, і згодом автобус вивели за межі області. Крім того, всіх пасажирів «Неоплана» сфото­графували та взяли відбитки пальців; львівська міліція, готуючись до Євро–2012 разом із польськими колегами, творить інформаційну базу футбольних персон «нон грата».

Унаслідок усіх цих пертурбацій на матч хулігани не доїхали. Оскільки готовність до бійки не є «кримінальним» фактом, то «арсів» відпустили з миром.