Ломаченко ще

11.11.2008
Ломаченко ще

Олександр Усик вислуховує настанови головного тренера збірної Дмитра Сосновського. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

2008–й для всіх представників олімпійських видів спорту ознаменувався головним стартом чотириріччя в Пекіні. На цьому тлі інші змагання значно втрачають свою вагу, надто ж — якщо вони відбуваються після Олімпіади. З іншого боку, такі турніри дають відлік новому циклу, й фахівці на них починають готувати атлетів на наступні змагання високого рівня. Досвідчені ж спортсмени, виклавшись на повну в Китаї, подібні старти переважно воліють пропустити.

Не стала винятком і континентальна першість серед аматорів, що триває в англійському Ліверпулі. Збірна України привезла на батьківщину славнозвісних «Бітлз» наполовину оновлений склад. Перед чемпіонатом Європи наші спортсмени провели збір у Кременчуці, після якого державний тренер Ілля Гурович заявив, що «всі боксери почуваються добре». Він же розповів, що тренерський штаб нашої команди не планував вояж на Туманний Альбіон олімпійського чемпіона у ваговій категорії до 57 кг Василя Ломаченка. Але мешканець Білгород–Дністровського ще не наситився титулами, тож висловив бажання взяти участь у форумі. Фахівці не сперечалися.

У Ліверпулі «синьо–жовті» виставили одразу чотирьох дебютантів змагань такого рівня. Але квартет чемпіонів України–2008 у повному складі розчарував і тренерів, і своїх вболівальників, вибувши з подальшої боротьби в перших же боях. Олександр Єгоров (вагова категорія до 54 кг), Денис Лазарєв (64 кг) і Дмитро Митрофанов (69 кг) програли ще в четвер. А незабаром їхній приклад наслідував і четвертий дебютант збірної: Денис Шкарубо (48 кг) не встояв перед поляком Лукашем Мажчиком (8:16 за очками).

Також завершив турнір у дебютному поєдинку 24–річний миколаївець Олександр Ключко (60 кг) — він поступився ірландцю Россу Хікі (7:10). Натомість взяли своє досвідченіші бійці.

Василь Ломаченко (57 кг) просто зніс із рингу естонця Володимира Никифорова, не дозволивши йому набрати жодного пункта — 10:0. Львів’янин Георгій Чигаєв, перейшовши з категорії 48 кг у 51 кг, у дебютному двобої виявився сильнішим за вірменина Деренівка Гіжларяна — 13:3. Також забронював собі місце в чвертьфіналі й Роман Капітоненко (понад 91 кг) — броварчанин уже в першому раунді нокаутував чеха Павела Соура.

Молодому кримчанину Олександру Усику (81 кг), аби пробитися до вісімки найкращих своєї категорії, довелося спочатку перемогти росіянина Олександра Московського (15:7), а потім чорногорця Бошко Драшковича (8:0). 23–річний боксер із Полтавщини Денис Пояцика (91 кг), здолавши словенця Борута Слапніка (7:3), вийшов у 1/8 фіналу.

Останнім із українців на ринг учора ввечері вийшов Іван Сенай (75 кг), котрий за місце в чвертьфіналі бився з болгарином Младеном Манєвим.