Із гармати по горобцях

11.11.2008
Із гармати по горобцях

Олег Шафаренко (в центрі) відзначився голами в обох зустрічах «Сокола» з «моряками». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Успішний виступ київської команди майстрів у вищій лізі чемпіонату Росії залишає подвійне враження. Звісно, перемагати — зав­жди приємно. Але нинішні виграші «Сокола» цілком прогнозовані й великої ейфорії не викликають, адже в синьо–білій формі виступає збірна України ледь не в повному складі. Натомість протистоять команді Олександра Сеуканда переважно молоді виконавці, гравці, котрі тільки мріють про рівень клубів Континентальної хокейної ліги, або ж ветерани, чия кар’єра наближається до завершення.

У п’ятницю й суботу кияни приймали одного з таких суперників — ХК ВМФ із Санкт–Петербурга. Фарм–клуб славнозвісного СКА у дебютному для себе сезоні у «вишці» обіймає наразі десятий рядок турнірної таблиці.

Тренерський штаб «Сокола» використав гостей із Північної Пальміри для випробування в бою кількох своїх дублерів. Так, травмованого воротаря Ігоря Карпенка почергово замінили Вадим Селіверстов і Олександр Федоров. У захисті з’явилися досвідчений Денис Ісаєнко та молодий Володимир Алексюк. А в четвертій трійці нападу до Олександра Яковенка і Євгена Пастуха приєднався «масочник» Дмитро Німенко.

І треба ж такому статися, що першу шайбу в двоматчевому протистоянні закинув саме він. Цей гол став для Німенка першим в основному складі команди. Після гри юному форварду подарували каучуковий диск, яким він уразив ворота «військових моряків».

Загалом же на броварській арені «Термінал» царював «Сокіл», дозволяючи пітерцям піднімати голову лише в моменти власної розслабленості. А так — дві цілком закономірні перемоги господарів, які стали своєрідними подарунками й до дня визволення Києва, і до дня народження Василя Бобровникова. Екс–капітану, а тепер — тренерові команди якраз 8 листопада виповнилося 37 років. Бобровников, до речі, є рекордсменом за кількістю матчів за клуб — понад 600.

Трошки розважили публіку негаразди з освітленням. У другому періоді повторної зустрічі вимкнулося табло й зо п’ять ламп, через що гру на кілька хвилин зупинили.

Але значно неприємнішими моментами стали травми українських хокеїстів. У п’ятничній грі отримав зміщення шийних хребців габаритний оборонець Дмитро Якушин (щоправда, вже за кілька днів він має повернутися на лід). А в суботу достроково пішов із майданчика досвідчений Роман Сальников. Лікар «Сокола» Олександр Яренко зафіксував у нападника злам малої гомілкової кістки. Швидше за все, в цьому році Сальников уже не зіграє.

Також у «лазареті» перебувають форварди Юрій Дяченко й Олександр Бобкін. Зате повертається до складу основний голкіпер Ігор Карпенко. І вже сьогодні й завтра в двобоях у Броварах із найближчим переслідувачем — подольською «Риссю» — він має захищати ворота киян.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід». «Сокіл» — ХК ВМФ — 4:2 (3:0, 1:1, 0:1; Німенко, 11; Шафаренко, 13; Лахматов, 17 (більш.); Сальников, 25 (більш.) — Ворошило, 21 (більш.); Щербина, 55), 3:1 (1:0, 0:0, 2:1; Лахматов, 19; Шафаренко, 50; Малов, 60 — Кузьмин, 44); «Кристал» (Е) — «Дмитров» — 5:8, 0:5; «Крилья совєтов» — «Рись» — 2:4, 2:3; «Титан» — «Липецьк» — 6:1, 3:2; «Капітан» — «Бєлгород» — 5:2; «Рязань» — МХК «Крилья совєтов» — 2:5.

Лідери після 24 матчів: «Дмитров» — 63, «Сокіл» — 60, «Рись» — 53, МХК «КС» — 47 (23), «Капітан» — 40 (23), «Кристал» — 32…

***

НХЛ. «Торонто» — «Монреаль» — 6:3 (Понікаровський «Т» — 14:10, 1+1, 2 кидки, «+2»), «Айлендерз» — «Піттсбург» — 3:4 (бул.; Федотенко «П» — не грав).

Закинувши чотири шайби й віддавши сім гольових передач, Олексій Понікаровський вийшов на третє місце у списку бомбардирів «Мейпл лівз» цього сезону.

***

Чемпіонат України. Східний дивізіон. «СДЮСШОР–Місто» (Харків) — «Запорізькі моржі» — 7:9, 11:6.