Несерйозні сепаратисти

01.11.2008

На початку тижня «УМ» писала про спроби кількох десятків людей підлити проблемної олії у вогонь й без того тривожної політичної ситуації. Підкарпатські русини буцімто прагнуть автономії, точніше, необхідність створення окремої республіки в складі України декларують лідери так званого «Європейського конгресу русинів». Ця організація зібрала минулих вихідних заледве сотню своїх прихильників, перед якими і робили гучні заяви.

Після цього СБУ в Закарпатській області допитала двох головних борців за русинську незалежність — керівників конгресу Дмитра Сидора та Євгена Жупана. Обидва вони проходять як свідки у справі про замах на територіальну цілісність України.

Хоча діяльність «особи духовного званія» отця Димитрія (Сидора) — відомого на Закарпатті «резидента» московської церкви — й заслуговує, напевне, на інший статус (ніж статус свідка), правоохоронці з висновками не поспішають. «Поки їхня вина не доведена і слідство триває», — говорить керівник прес–служби обласного управління СБУ Олександр Ришко. Те саме підтверджує і столичний «шеф» Ришка — виконуючий обов’язки голови СБУ Валентин Наливайченко. Процес іде, і з червня цього року «Європейський конгрес русинів» — у полі зору спецслужб. Хоча навіть назва у сепаратистів некоректна. «В Європі цю організацію не визнають, тому це брехливе і неправдиве використання слова «європейський», — говорить Наливайченко.

В. о. голови СБУ додає, що загалом сепаратистські організації в Україні є нечисленними, штучно створеними та такими, що фінансуються з–за кордону. Загалом вони «не несуть серйозної загрози, і не підтримуються перш за все ні місцевою, ні центральною владою». А також, додамо, політичними партіями України. Причетність до руху за незалежність Підкарпатської Русі голови президентського секретаріату Віктора Балоги спростував натхненник русинів пан Сидор. «Нас фінансує середній бізнес, а не Балога», — заявив Сидор. І... пообіцяв боротися за автономію до переможного кінця.