«Добряків–горобців» покривають мандати

01.11.2008

Учорашнє засідання Ради нацбезпеки та оборони було ледь несенсаційним. Виявляється, окремі депутати Верховної Ради причетні до організованих злочинних угруповань, що займаються контрабандою. Принаймні такі зв’язки відстежила Служба безпеки, яка поклала на стіл Президентові Ющенку напередодні РНБО відповідні матеріали.

«Відповідно до довідки СБУ, в Україні діє організоване злочинне угруповання «Добряки», діяльність якого координують депутати від такої–то фракції та представники податкової адміністрації! — обурюється глава держави. — Ще є угруповання «Горобці», група «Хромого», яку координує депутат від однієї з вічних партій, угруповання «Брокард», «Береги». То як же правоохоронні органи борються з контрабандою, якщо діяльність цих груп координують недоторканні? Не можу назвати прізвища депутатів та назву фракції, тому що ці справи ще не доведені до суду».

Президент закликав ГПУ та СБУ розслідувати причетність народних обранців до діяльності цих злочинних угруповань. За словами Ющенка, СБУ розслідує більше 80% справ про контрабанду за фактом вчинення злочину, а не щодо конкретних осіб. «Чому ми боїмося відкривати справи проти конкретних людей, які цю контрабанду організовують?» — логічно запитує Президент і вимагає також посилити боротьбу з контрабандою наркотиків.

Натомість керманич СБУ Валентин Наливайченко каже, що депутатів, причетних до «контри», варто шукати в Комітеті ВР з боротьби з оргзлочинністю та корупцією. Мовляв, варто провести засідання Комітету за участю ЗМІ, може, хтось з обранців і зізнається. За його словами, РНБО вирішила р­озформувати антикорупційні підрозділи МВС, ГПУ та СБУ, які не впоралися із покладеними на них завданнями.

У засіданні РНБО не взяла участь Юлія Тимошенко, яка в цей час зустрічалася з прем’єром Бельгії Івом Летермом.