«Свобода» вибору

01.11.2008

Позавчора відбувся «круглий стіл» національно–патріотичних і націоналістичних сил, який мав на меті обговорити можливість консолідації правих сил для участі в дострокових виборах до Верховної Ради. «Поки що є рамкові домовленості, — розповів «УМ» учасник зустрічі, заступник голови ВО «Свобода» Андрій Мохник. — Ми ще не проводили предметних переговорів щодо конкретного формату участі у виборах чи питань, які стосувалися б списку, програми».

У «круглому столі», крім «Свободи», взяли участь представники Конгресу українських націоналістів, УНА–УНСО, Організації українських націоналістів (мельниківської), ОУН (революційної), Центру національного відродження ім. Степана Бандери, Братства вояків ОУН–УПА, Товариства політв’язнів та репресованих, Жіночого товариства ім. Олени Теліги, ВО «Тризуб», Молодіжного націоналістичного конгресу тощо.

За словами Мохника, під час зустрічі всі учасники висловилися за те, що націоналістам треба йти на вибори згуртовано. При цьому з’явилися дві концепції. «Наше об’єднання є єдиною правою силою, яка має шанси пройти у Верховну Раду, — каже Мохник. — Тому, за однією думкою, інші партії та організації мають допомогти «Свободі» стати парламентською партією. Інша ідея — створення правого блоку. Пан Андрій відзначає, що «Свобода» готова погодитися на обидва варіанти. Водночас для партії принципово йти на вибори з трендом ВО «Свобода», незалежно від того, чи йтиметься про список партії, чи блоку. «Ми не встигнемо розкрутити іншу назву до виборів», — пояснює заступник Тягнибока.

Серед учасників зустрічі фігурував також народний депутат Олесь Доній, який поки що представляє «Народну самооборону». У коментарі «УМ» Доній як політолог відзначив, що правим слід гуртуватися навколо «Свободи». «Я висловив думку, що, якщо на виборах буде кілька колон, якщо вони не зможуть домовитися, то це буде втрата відсотків (голосів). Зараз серед національно орієнтованих партій найпотужнішою є «Свобода». Якщо інші партії хочуть пройти у Верховну Раду — їм треба домовлятися з цією силою», — каже Доній. На питання, чи він сам братиме участь у такому об’єднанні, Олесь відповів: «Я був запрошений на цей «круглий стіл» більше як позапартійний діяч. Я належу до «Народної самооборони», вона прийматиме рішення щодо участі у виборах колегіально».

Також відомо, що «Свобода» на правах мажоритарія висунула союзникам вимогу: навіть якщо буде утворено блок, після виборів співучасники мають об’єднатися в єдину партію.