«Пане Стельмах, ви крайній?»

01.11.2008

У Блоку Тимошенко в умовах економічної кризи і стрибків долара виникла ще одна ідея: ініціювати відставку голови Нацбанку Володимира Стельмаха, спершу заслухавши у Верховній Раді його звіт.

Однак ця ідея має всі шанси бути проваленою. «НУНС» відставку керівництва головного банку держави вважає недоречною, адже, за словами Романа Зварича, саме на НБУ покладена основна функція із запобігання впливу негативних наслідків світової фінансової кризи на банківську систему. Окрім того, як зазначив Зварич, пан Стельмах безпосередньо брав участь у переговорах з Міжнародним валютним фондом із надання Україні фінансової допомоги.

Не підтримує ініціативу БЮТ і Партія регіонів. «Відставляти Стельмаха немає сенсу. Голова НБУ більш виважено підходить до проблем у державі, ніж уряд, який прагне перекласти всі проблеми на світову кризу, — пояснив позицію ПР Олександр Єфремов. — Як показують розрахунки, сьогодні головне — не нагнітати обстановку. Так, є проблеми в економіці, є світова криза, яка, безумовно, зачепить і Україну. Але в нас сьогодні не така катастрофічна ситуація, щоб лякати населення і спонукати його забирати з банків останні копійки. Тоді ми точно зробимо на шкоду своїй державі! У Нацбанку на сьогодні цілком достатній золотовалютний запас для того, аби розв’язати ті проблеми, що виникають у фінансовому полі. І якщо сам уряд не нагнітатиме ситуацію, то в найближчі роки таких проблем і не має бути!».

Попри несприйняття двох інших великих фракцій, БЮТ ініціює створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з контролю за діяльністю Нацбанку. Про це йдеться у коментарі народного депутата від БЮТ Антоніни Болюри, поширеному вчора прес–службою парламентської фракції Тимошенко. БЮТівці вважають причиною різкого знецінення гривні саме «непрозору та позбавлену системного підходу діяльність Національного банку України», а «всю шкоду, яку завдає НБУ підприємствам і населенню», просто «неможливо перерахувати».

Тому, вважають БЮТівці, Верховній Раді необхідно терміново заслухати звіт пана Стельмаха, а слідча комісія ретельно відстежила б і проконтролювала діяльність Нацбанку «з метою підвищення його ефективності».