Битва за мільярди

01.11.2008
Битва за мільярди

Навіть продуктивне засідання ВР не обійшлося без блокування. (Фото Рейтер.)

Як українські студенти вчать білети в останню ніч перед іспитом, так і українські парламентарії зазвичай лише в останній момент перед катастрофою спромагаються на мить забути про сварки, так–сяк об’єднати зусилля й ухвалити конче необхідне рішення. Два дні промучившись із законом, покликаним урятувати Україну від наслідків світової фінансової кризи, Верховна Рада дотягла до останнього «дедлайну». Міжнародний валютний фонд, який і без того погодився перенести розгляд питання про виділення Україні $16,5 млрд. кредиту «стенд–бай», дав нашій державі термін, до кінця якого мають бути вжиті стабілізаційні заходи, — 3 листопада. Верховна Рада, як відомо, по вихідних і понеділках не засідає. А саме їй належало ухвалити антикризовий закон.

 

Умови для роботи

Зранку, оголошуючи вже таку звичну годинну перерву, Голова ВР Арсеній Яценюк повідомив, що комітети з економічної та з питань податкової і митної політики вже завершили розгляд законопроекту. Тож після того, як на нараді в спікерському кабінеті лідери фракцій і голови комітетів «пополірують» цей документ, за нього візьметься сесійна зала. Зібравшись, депутати дружно (403 голосами) проголосували за продовження пленарного засідання доти, доки антикризовий закон не поставлять на голосування в цілому.

З огляду на численні скарги від нардепів, чиї поправки «податковий» комітет на чолі з БЮТівцем Сергієм Терьохіним рекомендував відхилити або й узагалі проігнорував, голосувати вирішили постатейно. А перед ухваленням закону в цілому — знову зібратися на погоджувальну раду, щоб потім голосування вже напевне було позитивним. Адже заздалегідь пообіцяти, що вони безумовно натиснуть кнопки «за», могли тільки представники фракції Блоку Тимошенко. Решта фракцій ставили умови. Володимир Литвин повідомив, що фракція підтримає закон тільки тоді, коли з нього буде вилучена норма про замороження мінімальної зарплати і пенсії (у законопроекті такі заходи пропонувалося вжити на два роки). Про те саме щодо своєї фракції зранку попередив і лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

Півмільярда для «Нашої України»

Ну й залишалася одна з політично найгарячіших проблем: чи наполягатиме фракція «НУНС» на внесенні в антикризовий закон поправки Ксенії Ляпіної, яка передбачає виділення 417 млн. грн. на проведення дострокових виборів. За словами пані Ксенії, цю так і не внесену комітетом у порівняльну таблицю поправку перед голосуванням планувалося роздати депутатам у друкованому вигляді. «Я не знаю, хто підтримає мою поправку і скільки буде голосів «за» — можливо, тільки 40. Але я за парламентаризм: це моя позиція, я її вношу на розгляд Верховної Ради, а підтримають її чи ні — визначить голосування», — наголосила Ляпіна. За її словами, фракції домовилися про «винесення за дужки» «політичної» поправки про фінансування виборів до моменту підбиття підсумків по всіх інших поправках. Щоб, мовляв, хоча б якийсь закон сформувати без блокування трибуни.

На запитання, як розв’язати проблему з фінансуванням виборів, якщо парламент не проголосує за виділення коштів, Ксенія Михайлівна відповіла: «А я не знаю. Я запропонувала свій варіант розв’язання нагальної проблеми і наполягаю, щоб його поставили на голосування». А далі — буде день, тобто результат голосування, буде й пісня...

Чи підтримає фракція «НУНС» і, зокрема, її «провиборча» частина антикризовий закон, якщо в нього не буде внесена поправка про фінансування виборів, Ляпіна сказати не змогла: «Ми визначатимемося пізніше». Справді, як тут визначишся заздалегідь, якщо з Банкової наполягають: хоч би що, а кошти на вибори мають бути виділені. А у фракції розуміють: вибори, це, звісно, добре, але ж і кризу треба долати, а без кредиту МВФ зробити це буде щонайменше дуже й дуже важко...

Утім «пізніше», коли вже йшло постатейне голосування, інший «НУНСівець» — що важливо, представник «Єдиного центру» — Михайло Полянчич був уже більш упевненим у поведінці фракції. «Якщо більшість наших правок у цей закон буде внесено, то ми його підтримаємо. Думаю, будемо голосувати [навіть якщо не буде врахована поправка Ляпіної про фінансування виборів]».

«Дадуть. Але не нам»

Хоч спікер і підганяв розгляд законопроекту як міг, та без тривалих суперечок не обійшлося. Зокрема, 240 голосами парламент таки вилучив норму про замороження приведення розмірів мінімальної зарплати до прожиткового мінімуму до 2011 року. Проти цього виступав представник секретаріату Президента Олександр Шлапак, наголошуючи, що підприємства не витримають такого навантаження, а спікер Яценюк попередив, що усунення цієї норми може негативно вплинути на шанси України отримати кредит МВФ. «Якщо зараз ви скасуєте норму, про яку йдеться, — узгодження темпів росту зарплати з реальним ростом економіки, то 16,5 мільярда буде видано, але не Україні», — наголосив Яценюк. Але рішення ухвалили.

Такою ж кількістю голосів — 240 — депутати збільшили гарантування від­шкодування по вкладах до 150 тис. грн. А поправки щодо пільг сільському господарству, які суперечать нормам Світової організації торгівлі, вносити не стали, ухваливши лише одну з них: про ввезення племінних чистопородних тварин.

Робота була вельми конструктивною, дискусія — фаховою, що нетипово для ради цього скликання. Однак лідер КПУ Петро Симоненко мав свою думку і звинуватив парламент у тому, що зараз дві великі політично–бізнесові сили ділять 16 мільярдів, які МВФ дає всій Україні.

Вибори — за дужки?

Так–сяк, але робота просувалася. Аж доки не дійшло до злощасного питання про фінансування виборів. Як і слід було чекати, щойно фракція «НУНС» почала наполягати на внесенні до антикризового закону поправки Ксенії Ляпіної (про це з трибуни заявив В’ячеслав Кириленко), як Блок Тимошенко заблокував трибуну. Після ґвалту і взаємних звинувачень головуючий оголосив перерву. «В таких умовах не треба проводити засідання, бо зараз ви всі поб’єтеся, — спрогнозував Яценюк. — Тому зараз ми підемо узагальнимо проект по всіх поправках, які проголосовані, а всі інші речі — виносимо за дужки».

Продовження пленарного засідання планувалося на 18–ту годину (вже після підписання цього номера «УМ» до друку). За годину до того у кабінеті спікера розпочалася чергова нарада керівників парламентських фракцій…