Дітки, читайте, книжка — це чудо!

30.10.2008
Дітки, читайте, книжка — це чудо!

Діти з інтернатів скучили за книжкою.

Проблема зовсім свіжа: не тільки мами й тата, а вже навіть наші вчені люди помітили, що діти стали значно менше читати. А якщо точніше, то читають зовсім мало. Не мають бажання (бо телевізор дивитися значно простіше), не мають на книжку часу, не привчені, не відчувають задоволення від читання, не знаходять у книжках того, що шукають, не ті книжки пишуть їм письменники... Причини, отже, знаходяться. На запитання «Що тобі подарувати?» дитина впевнено каже: «Комп’ютер». Ми їй патетично твердимо: «Книжка — це чудо! Книжка — це корисно!» — а вона нам не вірить...

 

Хто почитає казку сироті?

У родині тато й мама ще щось пропонують або навіть нав’язують дитині, а незрідка, бува, й самі читають своєму малому чаду перед сном. А в наших дитбудинках та інтернатах, в яких — скажемо відверто — численні проблеми як не з опаленням, то з вікнами, дахом тощо, до книжки просто руки (і фінанси також) не доходять. А якщо раптом та книжка якимсь дивом і з’являється перед дитячі очі, то відразу лунає суворо–застережливий оклик вихователя: «Не чіпай — забрудниш!..».

Під час проведеного моніторингу всіх сиротинців по різних областях України виявлено шокуючу ситуацію: у більшості з них бібліотеки поповнювались книжками... десь 10–15 років тому. Тож нема чого дивуватись, що діти нічого не знають ні про українську книжку, ні про письменників (до того ж, подейкуть, у сиротинцях в основному побутує російська мова). Проте згодом цим дітям доведеться вливатись в українське суспільство, а дехто, можливо, захоче обрати для себе й шлях філолога... Тим часом і так обікрадені долею вихованці цих закладів просто не знають, що книжка може бути не тільки розрадником, а й вірним другом та помічником: їм ніхто — і часом через об’єктивні причини — не відкрив цього великого і такого потрібного світу...

Тож, зовсім не маючи на меті замінити у цій справі зусилля держави, 30 вересня стартував Всеукраїнський благодійний проект «З книгою — до дітей!», організаторами якого стали Міжнародний благодійний фонд «Україна–3000», видавництво «Грані–Т», Благодійний фонд «Товариство «Приятелі дітей» та молодіжна християнська організація «Витанія». Проект підтримали відомі діячі культури, спорту й шоу–бізнесу, зірки театру (зокрема співачка Марія Бурмака, Сергій Фоменко із гурту «Мандри», Олег Скрипка, Остап Ступка, Ольга Сумська та інші відомі в нашій державі люди). Проект триватиме щонайменше 12 місяців, і за цей час організатори та ті, хто зголосився його підтримувати, систематично й регулярно постачатимуть книжки до сиротинців, інтернатів, дитячих будинків сімейного типу і колоній для неповнолітніх, популяризуватимуть книжку та читання серед дітей і молоді з цих найбільш соціально незахищених категорій, а також створюватимуть дитячі бібліотеки й поповнюватимуть фонди вже існуючих.

Поставити добро «на конвеєр»

Звісно, організатори сподіваються, що своєю акцією привернуть до існуючої проблеми увагу як владних структур, так і широкої громадськості. У рамках проекту задумано також створювати при дитячих установах опікунські (громадські) ради, бо ж, як мовиться, гуртом і батька легше бити. До цих рад мають увійти представники громадських організацій, журналісти, педагогічні працівники, аби не лише допомагати дитячим установам ефективно використовувати подаровані бібліотеки, а й при потребі підказувати, що робити далі. А ще до пілотного проекту будуть залучені численні волонтери, які систематично працюватимуть із дітьми. Передбачається, що щомісяця дитячі установи соціального спрямування відвідуватимуть відомі особистості та автори книжок, обговорюватимуть із дітьми прочитані ними твори, розповідатимуть про своє дитинство та про те, які тоді книжки читали і чим захоплювались, — і в такий спосіб заохочуватимуть дітей до читання (принцип «Роби, як я!»), водночас наголошуючи, що лише за допомогою книжки та читання формується інтелектуальний потенціал і, відповідно, майбутнє нації, а саме це і є головною метою Всеукраїнського благодійного проекту «З книгою — до дітей!».

Разом із дітьми виховуватимуться й дорослі, бо спільно з профільними міністерствами та їхніми місцевими управліннями для працівників дитячих установ передбачено зорганізовувати спеціальні семінари.

Спочатку волонтери, потім письменники

Видавництво «Грані–Т», яке, власне, й започаткувало цю акцію, взяло на себе відповідальність постійно поповнювати сформовані бібліотечки дитячих будинків своїми новинками (а в нього, треба сказати, асортимент цих новинок досить великий).

Символічно, що така добра справа започаткувалася саме 30 вересня — в день бібліотек, а за християнськими канонами — в день Віри, Надії й Любові та їхньої матері Софії.

Партнерами проекту виступили: Східно–Європейський банк (він уже 12 років співпрацює з «Гранями–Т» і тепер узяв на себе фінансування всіх витрат); Західна нафтогазова компанія; журнали «Ангелятко», «Ангеляткова наука» та «Барвінок», а також Національна скаутська організація України «Пласт».

Благодійні заходи в межах проекту почались із Тернопільщини: вже 10 жовтня організатори передали першу партію дитячої літератури (339 книжок) у сиротинець «Пресвята родина», що в селі Петрики, а також у Благодійний фонд «Карітас», міський притулок у Тернополі та спільноту неповносправних осіб «Віра і Світло».

А 22 жовтня були поповнені бібліотечні фонди Таврійської, Скадовської та Новокиївської шкіл–інтернатів на Херсонщині. Треба було бачити, як зацікавлено приймали діти привезені їм художні видання. А їх таки чимало: 997 книжок сучасної дитячої літератури видавництва «Грані–Т» та 63 книжки від газети «День». Згодом бібліотеки згаданих закладів будуть укомплектовані ще й дитячими журналами.

А поки що справу в свої руки взяли волонтери. На Херсонщині їхню роботу координує місцевий священик Сергій Дмитрієв, він же очолює правління Молодіжного християнського руху «Анастасіс»: волонтери впродовж кількох тижнів приходитимуть у дитячі установи й разом із дітьми читатимуть подаровані книжки. А потім малі читачі постараються визначити, які твори припали їм до вподоби найбільше чи навіть стали улюбленими, і, згідно із проектом, у дійство вступить «важка артилерія»: на зустріч до дітей приїдуть автори цих творів — і то не самі, а з відомими діячами культури та спорту. Можна вже абсолютно впевнено передбачити, що емоцій вистачатиме — і то, гадаю, в обох сторін.