Україна мерзне

30.10.2008
Україна мерзне

Там, де нас нема... там завжди тепло.

У більшості регіонів, у тому чи іншому районі, батареї так і залишилися холодними. Від того, наприклад, в Івано–Франківську шкільні канікули продовжено до кінця тижня. Як розповів учора міністр із питань житлово–комунального господарства Олексій Кучеренко, затримка з початком опалювального сезону пов’язана з жорсткою умовою НАК «Нафтогаз» — саме вони відмовилися постачати паливо без попереднього розрахунку за все спожите.

«Дуже багато регіональних рад до останнього сподівалися, що всі ці погрози не є реальністю, і їх все одно не залишать мерзнути. Проте позиція «Нафтогазу» була непорушною», — сказав міністр. У такому стані, за словами Олексія Кучеренка, опинилися 15 котелень Івано–Франківська, частина Харкова, що обслуговує ТЕЦ–5, Ужгород, Луцьк, а також Макіївка, де, крім боргів, є серйозні технічні проблеми. У кількох містах, зокрема і в Києві, все ж пощастило досягти компромісу і підключити більшість котелень. «Істотним моментом є і те, що населення розраховується на 95 відсотків, але гроші «губляться» десь на шляху», — додав міністр.

 

Донецьк: опалювальний сезон може закінчитися «достроково»

Стосунки донецьких тепловиків з постачальниками газу — ДК «Газ України» залишаються непростими. Напередодні офіційного початку опалювального сезону борги за паливо сягнули 58 мільйонів гривень. А нинішня динаміка платежів за опалення та гаряче водопостачання тримається на рівні 82 відсотків, і, за підсумками першого «теплого» місяця жовтня, заборгованість за газ може збільшитися ще на 10 мільйонів гривень.

«Міській владі та керівникам комунального підприємства вдалося зробити так, щоб Донецьк став одним із небагатьох міст області, де опалювальний сезон розпочався вчасно, — каже перший заступник директора ККП «Донецькміськтепломережа» Олександр Семченко. — Але нам потрібна й допомога мешканців міста, аби котельні, що почали працювати в жовтні, не зупинилися вже в листопаді...».

Зрозуміло, тепловики не мають наміру миритися із боржниками, які, виявляється, переважно мешкають у престижних центральних районах міста. «Ми взяли в кожному районі по два будинки і проаналізували, — розповів журналістам міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — Рівень оплати за комунальні послуги за вересень у них складав усього 22—24 відсотки! Причому ці будинки розташовані в кращих місцях районів!» Аби якось вплинути на боржників, комунальники оприлюднили списки окремих будинків, де заборгованість за послуги є найбільшою. Своєрідним незаперечним лідером стали мешканці будинку №1 по вулиці Політбійців у Київському районі. Загальний борг помешкання, що має статус гуртожитку, перевищує 311 тисяч гривень. А окремі «політбійці» зі згаданого будинку заборгували понад 4 тисячі гривень.

А ще місцеві комунальники не цураються традиційних шляхів і методів — у листопаді тарифи на послуги теплопостачання для підприємств та організацій Донецька збільшаться на 20 відсотків. А ось чи будуть збільшуватися ці ж тарифи і для населення — вирішать на сесії в листопаді депутати міськради. «Слуг народу», як правило, комунальникам довго прохати не треба, бо, як відомо, у вересні вони вже дружно проголосували за збільшення тарифів для своїх виборців на 27 відсотків.

Черкащина: півобласті з холодними батареями

Вихваляння черкаської влади, мовляв, тепло буде вчасно і практично в усіх домівках, виявилися мильною бульбашкою. Оскільки навіть мешканці Черкас у своїх квартирах «цокотять зубами». Назвати теплими батареї централізованого опалення язик не повертається — вони ледь жевріють. «Чотирнадцять років мешкаємо у цій багатоповерхівці по вулиці Героїв Дніпра і ніколи так холодно ще не було. Шпалери на стінах почали вкриватися цвіллю. І це при тому, що в нас зовсім немає боргів перед Черкаською ТЕЦ», — обурюється черкащанка Ольга Хоменко.

Як пояснив «УМ» голов­ний інженер Черкаської ТЕЦ Володимир Невмержицький, оскільки інший постачальник тепла в місті — «Черкаситеплокомуненерго» — не одержав газу в достатній кількості, то ТЕЦ тепер подає тепло й гарячу воду не тільки своїм споживачам, а й «за того хлопця». Відтак мерзнуть усі. А в будинках черкащан, які мешкають у частині Південно–Західного району, на вулицях Кірова, Рози Люксембург та Гоголя, тепла немає зовсім.

Торішні борги за спожитий газ стали причиною того, що лише 54 відсотки житлового фонду Черкащини, підключеного до централізованої системи опалення, мають нині тепло.

Чернівці: обхід боржників поквартирно

Комунальне підприємство «Чернівцітеплокомуненерго» не може отримати ліміти на газ для опалення житлового фонду. Борг теплокомуненергетиків газопостачальникам становить 2,2 млн. грн. На кінець опалювального сезону борг населення Чернівців за спожите тепло становив понад 13 млн. грн. За літні місяці МКП «Чернівцітепло­комунгенерго» стягнуло з боржників через суди 1,3 млн. гривень і самостійно зібрало майже 5,5 мільйона. На початок жовтня борг населення скоротився до 6,3 млн. гривень. Заклики розрахуватися за спожите тепло лунають у ЗМІ, в тролейбусах, маршрутках, на ринках та у супермаркетах.

З 24 жовтня робочі групи у складі працівників комунальних підприємств та районних рад здійснюють поквартирний обхід боржників. За три дні вони обійшли 320 багатоповерхових будинків. 455 споживачів, або майже 25%, відмовилися отримати письмові попередження, а решта погодилися погасити борги або провести їх реструктуризацію. Серед тих, хто не забажав спілкуватися і отримувати письмове попередження про термінову сплату боргів, за свідченнями мешканців будинку, немає пенсіонерів, багатодітних та інших категорій соціально незахищених громадян. Тому прізвища злісних боржників буде оголошено. У першу чергу, оприлюднять прізвища тих споживачів, хто має стабільний дохід, займає публічну посаду, але невчасно оплачує комунальні послуги.

Квартирні обходи тривають. Загалом рейдові групи мають обійти 596 будинків, де 4009 споживачів заборгували понад 4,5 млн. гривень.

Цікаво, що серед злісних неплатників — місцева влада. Борг працівників міської та районних рад за тепло становить 21 тис. грн. Утім ці установи зголосилися його терміново погасити.

Загалом у Чернівцях централізовано тепло отримують 637 житлових будинків, 26 шкіл, 28 садків та 30 лікувальних установ, а решта мають автономне теплопостачання.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>