Гривню підтримав увесь світ

28.10.2008
Гривню підтримав увесь світ

Долар піднісся над рештою валют.

Тривалі, як казала наш Прем’єр, «цілодобові», перемовини українського уряду з Міжнародним валютним фондом завершилися на мажорній ноті: нам таки погодилися видати кредит «стенд бай». Причому сума виявилася навіть більшою за очікувану — 16,5 мільяр­да доларів. Відповідну заяву, усипану безліччю компліментів українським чиновникам, учора вранці зробив керуючий директор МВФ Домінік Стросс–Кан. Цікаво, що Валютний фонд проявив просто таки феєричну щедрість — обсяг кредитної програми перевищує українську квоту в Міжнародному валютному фонді у вісім разів!

Щоправда, крапку над «і» мають поставити ще рада директорів МВФ та вітчизняні народні депутати — саме вони ратифікують (або не ратифікують) рішення виконавчого керівника Фонду. За кадром, як завжди, залишилося найголовніше: на які цілі використають гроші і що в нас попросять взамін. З офіційних джерел ми дізналися тільки, що кредит готові надати на два роки. Ймовірно, під шість відсотків річних. Свої вимоги МВФ для широкого загалу сформулював більше, ніж обтічно — збалансування бюджету, вирівнювання платіжного балансу, законодавчі зміни.

Нестача інформації, втім, не завадила політичним опонентам діючого уряду гнівно засудити зарубіжні кошти. Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності, «регіонал» Микола Азаров заявив, що слідувати рекомендаціям МВФ нині недоцільно. Експерти ж розцінюють отримання додаткових 16,5 мільярда неоднозначно. «Я противник цього кроку, варто було позичити щонайбільше 3—4 мільярди, — сказав «УМ» директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. — Сума, яку ми беремо в борг, — це половина дохідної частини українського бюджету. Таким чином, ми сідаємо на боргову голку, подвоюючи свої позики. Тільки для обслуговування цього боргу треба буде витрачати 2,5 мільярда доларів щороку. Однозначно — це шлях Аргентини, а всі ми знаємо, чим у них закінчилося».

На думку пана Соскіна, натомість уряд мав би «чистити» економіку — провести секвестр бюджету, запровадити податок на товари з групи розкошів, збільшити акциз на тютюнові вироби, розвивати дрібний бізнес. Старший аналітик групи компаній «Форекс Клуб» Микола Івченко сказав «УМ», що в України іншого виходу, окрім як позичати гроші, нині немає — своїми силами впоратися з проблемою ми не можемо. «До середини наступного року банківські борги становитимуть близько 15 мільярдів доларів, — стверджує експерт. — Але чи не найбільша біда для фінансової системи — неконтрольо­ване зростання курсу долара: майже половина всіх кредитів оформлена в доларах. Якщо позичальники не зможуть погасити їх, почнеться хвиля невиплат, і банки можуть не витримати. Юридичні особи також брали кредит у європейських банків переважно в доларах».

Як стало відомо кореспондентові «УМ» із навколоурядових кіл, між першими особами Кабміну та Нацбанку нині тривають активні суперечки — витрачати «стенд бай» на підтримку курсу долара чи на оздоровлення банківської системи взагалі. Якщо левову частку витратять на вливання в міжбанк, то можна очікувати, що «зелений» суттєво втратить свою вагу. Причому йдеться не тільки про наближення готівкового курсу (нині близько 6,20 гривні) до офіційного (нині — 5,22), на що сподівається Нацбанк, а навіть про зниження офіційного курсу. Якщо ж переможуть представники промислового лобі, то ми отримаємо тільки застигання курсу на одній відмітці.

Утім експерти сходяться в одному — якщо ми вже беремо ці гроші, то їх треба якнайшвидше «легалізувати» та негайно почати витрачати: чим більше вдасться зробити за наступні півроку, тим легшими будуть наслідки для економіки держави.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

До стану українських фінансових установ, яких лихоманить фінансова криза, уважно придивляються у Москві. Директор управління міжнародних операцій російського «Сбербанка» Андрій Арофікін заявив, що вони не проти нарощувати свою присутність в Україні. І особливо, «використовувати безпрецедентні можливості зливання», простіше кажучи — купувати ослаблені українські банки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>