За своїх і за чужих

22.10.2008
За своїх і за чужих

Сергій Карякін виступає за PVK Kiev Chess на першій дошці.

Клубні зрушення

Останніми роками в Старому світі поруч із індивідуальними турнірами й чемпіонатами національних команд усе більшого поширення набувають клубні змагання. Із кожним роком число учасників зростає, й нинішній, 24–й, розіграш Кубка Європи вже з повним правом називають Лігою чемпіонів шахового світу.

Попри давні традиції й наявність чималої кількості гросмейстерів високого класу, Україна тривалий час залишалася осторонь цього процесу. Точніше, наші шахісти виступали за професіональні клуби інших дер­жав, а от бодай одного власного ніхто створити не поспішав.

Нарешті два роки тому за підтримки спонсора в столиці виникла команда Key Stone («Кі стоун» (англ.) — ключовий, або наріжний камінь), яка запросила до свого складу кількох провідних вітчизняних гравців. У клубному чемпіонаті України, де виступають переважно студенти ВНЗ, гідної конкуренції гросмейстери не зустріли й двічі поспіль завоювали звання найкращих.

Нещодавно команда поміняла спонсора і, відповідно, назву на PVK Kiev Chess. Як пояснив капітан українців Володимир Баклан, літери PVK означають ініціали президента Федерації шахів Києва Павла В’ячеславовича Куфтирьова — президента клубу. Таким чином гросмейстери засвідчили свою повагу їхньому керманичу.

Минулого уїк–енду в грецькому місті Калітея стартував черговий Кубок Європи, для участі в якому заявилися аж 64 команди. PVK Kiev Chess зібрав під свої прапори вісім гросмейстерів — п’ятьох українців і трь­ох представників ін­ших держав. Це 18–річний Сергій Карякін і чотири чемпіони країни різних років — Захар Єфименко, Олександр Арещенко, Єв­ген Мірошниченко й чемпіон світу 2001 року в складі нашої збірної Володимир Баклан. Громадянина США Олек­сандра Онищука й мешканця Словенії Олек­сандра Белявського також можна вважати своїми, адже тривалий час вони мешкали в Україні: перший — у Севастополі, другий — у Львові. Єдиним «чистим» легіонером є росіянин Дмитро Яковенко, та й у того українське прізвище.

Перед відбуттям до Греції Куфтирьов заявив, що на Кубку Європи його команда спробує поборотися за призове місце. «За рейтингом гравців ми посідаємо шосту позицію, але у нас згуртований і зіграний колектив. Молоді й амбіційні гросмейстери мають непогані шанси повернутися додому з медалями», — висловив надію президент клубу.

Десятка ж найкращих команд турніру за рейтингом виглядає так: «Урал» (Росія), «Міка» (Вірменія), «Босна» (Боснія), «Баден–Баден» (Німеччина), «Економіст» (Ро­сія), PVK Kiev Chess, «Ашдод» (Ізраїль), ТПС (Росія), «Загреб» (Хорватія), «Лінекс» (Іспанія).

Просування нагору

Змагання проводять на шести дошках. До таблиці записується не загальна кількість очок, набраних в усіх партіях, а бали за виступ усієї команди: два — за перемогу, один — за нічию, 0 — за поразку. У першому турі українські гросмейстери познущалися над фінським «Матінкілаеном Еспоо», вигравши з рахунком 6:0.

Проте вже наступного дня на наш клуб очікував гідний опонент — ізраїльський «Ашдод». Єфименко (рейтинг — 2680) на третій дошці чорними фігурами поступився Емілу Сутовському (2650), але вирівняв ситуацію Мірошниченко (2632), котрий на шостому столі переграв Артура Когана. Цікаво, що за ізраїльтян виступають двоє українців. Забирати очки у клубу своєї батьківщини вони не стали, розійшовшись миром із легіонерами Kiev Chess: Павло Ельянов (2720) — із Яковенком (2737), а Олександр Моїсеєнко (2678) — з Онищуком (2644). Також нічиїми завершили партії Карякін (2730) і Арещенко (2664). Тож у підсумку судді зафіксували рахунок 3:3 і надали кожній команді по одному пункту.

У третьому турі київська команда розгромила австрійський «Хо­хенемс» — 5,5:0,5. Лише Карякін не зумів виграти білими на першій дошці, а Яковенко, Єфименко, Онищук, Баклан (2625) і Белявський (2619) змусили опонентів капітулювати.

У понеділок Kiev Сhess здобув третю перемогу на турнірі, здолавши ще один ізраїльський клуб — «Беєр–Шева» — 4,5:1,5. Карякін, Онищук і Белявський розійшлися миром, а Яковенко, Арещенко й Мірошниченко перемогли.

Після чотирьох турів український клуб із сімома очками в активі посідає четверте місце. Найбільше Kiev Chess допоміг Мірошниченко, котрий виграв усі три партії. Онищук набрав три пункти в чотирьох зустрічах; Яковенко, Арещенко, Белявський — по 2,5 в трьох.

Трійку лідерів перегонів із чотирма виграшами й, відповідно, вісьмома балами складають «Баден–Баден», «Економіст» і «Міка». За німців виступають такі сильні шахісти, як росіянин Петро Свідлер (2727), француз Етьєн Бакро (2705), румун Лівіу–Дітер Нісіпяну (2684). Російську команду тягнуть нагору китайці Ванг Ю (2736) і Ні Хуа (2710), а також «свій» Євген Алексєєв (2715). На чолі «Міки» — норве­зький вундеркінд Магнус Карлсен (2786), вірменин Левон Аронян (2757) та ізраїльтянин Борис Гельфанд (2719).

Нашими зусиллями

На змаганнях у Греції виступають ще кілька українських майст­рів стародавньої гри. «Ашдод» із Ельяновим і Моїсеєнком перебуває на п’ятому рядку слідом за київською командою. Чемпіон світу 2002 року Руслан Пономарьов набрав три очки для іспанського «Лінекс меджик», що наразі йде восьмим. Львів’яни Василь Іванчук і Андрій Волокітін допомагають триматися на десятій позиції російському «Саранську».

У жіночому турнірі серед 18 клубів українського, на жаль, немає. Але наші імениті гросмейстери в спідницях добувають очки для команд інших країн. Чотири нічиї Інни Гапоненко дозволяють чорногорському T–com із Подгориці посідати п’яте місце (5 очок). Для саратовського «Економіста», що йде шостим, 2,5 бала в чотирьох матчах на першій дошці набрала наша Ганна Ушеніна. Вірменська «Міка» з дворазовою чемпіонкою Європи Катериною Лагно в складі нині лише восьма. Українка здобула 1,5 очка в трьох партіях.

Не надто успішно виступає й гросмейстер Наталія Жукова. Її пітерський «Фінек» наразі на 12–й позиції, а українка двічі зіграла внічию й одного разу поступилася. Найменш відома з наших дівчат, Анастасія Карлович, принесла один пункт у чотирьох іграх 17–й команді змагань — німецькій «Гросс–легні».

Завершиться Кубок Європи в Калітеї 24 жовтня.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Індієць Вішванатан Ананд зробив вагомий крок до захисту свого звання чемпіона світу. У матчі з претендентом на титул, росіянином Володимиром Крамником, Ананд виграв третю й п’яту партії — до того ж чорними фігурами, а четверту завершив унічию білими. Таким чином рахунок протистояння, що відбувається в німецькому Бонні і складається з 12 партій, став 3,5:1,5 на користь індійця.