Місяць виборів змінити не можна

21.10.2008

Вибори, призначені на 7 грудня, зірвалися. У зв’язку з блокуванням виборчого процесу нагромадилася велика купа проблем, тож Президентові, очевидно, доведеться видавати указ про перенесення дати голосування. Учора по обіді в Києві відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому обговорювали й перспективу виборів. Перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш не виключив, що Президент може підписати новий указ про оголошення дострокових виборів, повідомила агенція УНІАН. Гавриш прогнозував, що Радбез може ухвалити рішення про необхідність відновлення роботи Верховної Ради для внесення змін до держбюджету, які передбачали б фінансування виборів.

 

Пізній старт

З одного боку, минулих вихідних виборчий процес мав би початися. Бо в п’ятницю Центральний окружний адміністративний суд прийняв рішення про відміну ухвали Окружного адміністративного суду, котрою було заблоковано указ Президента про дострокові вибори. Цій ситуації додає пікантності той факт, що сам Центральний адмінсуд був утворений Президентом тієї ж п’ятниці. Втім Центральна виборча комісія на цей вердикт іще не відреагувала. Що й не дивно, з огляду на «абракадабру», яка коїться в судовій системі відтоді, як вийшов перший указ глави держави.

Київський апеляційний адміністративний суд, у який було спрямовано першу скаргу від Президента, так і не запрацював. А Служба безпеки України направила до Генпрокуратури матеріали для порушення кримінальної справи у зв’язку з блокуванням КААС і втручанням у його роботу.

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко визнала, що її депутати передали куті меду. У телезверненні до народу вона заявила, що, «можливо, в цій ситуації наші депутати поводилися занадто рішуче в судах і Центральній виборчій комісії. Я вибачаюся за це перед вами.

А тим часом, згідно з календарним планом, у суботу закінчився останній термін для подачі кандидатур до окружних комісій. Ця процедура була ускладнена не лише через блокування виборчого процесу, а й через умову, що комісії мають формуватися навпіл опозицією та коаліцією. А хто з них опозиція, хто коаліція? До суботи свої кандидатури у виборчком заніс тільки блок «Наша Україна — Народна самооборона». Всі графіки зірвано.

Списки готуються під іншу дату

Політичні сили, які ще не визначилися з форматом походу на виборах, отримали додатковий час для визначення. На ці вихідні було заплановано кілька партійних з’їздів, які мали затверджувати програми, висувати кандидатів, приймати рішення про формування блоків тощо. Однак через те, що Центрвиборчкому заборонили проводити організаційні виборчі дії, з’їзди довелося перенести. Як розповів «УМ» народний депутат Ярослав Кендзьор, Народний рух теж відклав свої збори. «Вже очевидно, що вибори 7 грудня не відбудуться. А з’їзд треба проводити в межах офіційного виборчого процесу, інакше його рішення будуть недійсним», — пояснив нардеп.

Утім Комуністична партія таки наважилася провести партійний форум. Щоправда, наскільки можна судити з сайту КПУ, на ньому не ухвалювали виборчі рішення. На з’їзді Петро Симоненко заявив, що комуністи не братимуть у список інших «вождів» (очевидний натяк на соціаліста Мороза), а в парламенті КПУ може сформувати коаліцію з Партією регіонів і Блоком Литвина.

Найцікавішим обіцяє бути процес створення блоку навколо Віктора Ющенка. За даними «УМ», в середовищі блоку точиться дискусія, кого поставити другим у списку після глави держави — Арсенія Яценюка чи В’ячеслава Кириленка. З одного боку, Кириленко вже раз поступився дорогою Яценюку — коли йшлося про кандидатуру спікера, тому вдруге пускати вперед Арсенія йому не дуже хочеться. З іншого ж боку, Яценюк волів би йти одразу за Ющенком, бо має достатньо амбіцій і навіть анонсував у майбутньому створення власної політичної сили. За даними «Української правди», в Блоці Ющенка все–таки схилилися до того, що другим буде Кириленко.

Про «Нашу Україну» відомо, що в цьому блоці вона не бажає бачити «Єдиний центр». «Я вам чесно скажу — чіткої конфігурації на сьогоднішній день у нас немає, оскільки ще немає чіткої дати виборів. Ми навряд чи до когось будемо приєднуватися. І ми нікого не просимо до нас іти, до нас ідуть добровільно», — розповів газеті «Дєло» «єдиноцентрист» Михайло Полянчич. Відповідаючи на питання, як просуваються переговори з блоком Черновецького, він сказав: «Там відіграють роль молоді амбіційні й професійні хлопці, яким Черновецький дав дорогу. Мер Києва усім довів, що він може вигравати вибори, тому з його політ­силою потрібно рахуватися».

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Служба безпеки України спрямувала до Генеральної прокуратури матеріали про порушення кримінальної справи у зв’язку з подіями, що відбулися 11 жовтня в Київському апеляційному адміністративному суді. Як повідомляє «Інтерфакс–Україна» з посиланням на прес–центр СБУ, Служба безпеки перевірила звернення щодо блокування сторонніми особами (депутатами з БЮТ) суддів КААС у дорадчій кімнаті під час розгляду апеляційної скарги й виявила ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).