У вишиванці — свідоміші танці

18.10.2008

Сьогодні в селах Бовшів, Монастирчани та Надіїв, що розташовані у трьох різних районах Прикарпаття, одночасно стартує обласний проект «Українська дискотека». «Патріотичним вихованням молоді в нас дотепер здебільшого займалися «Пласт» та «Молода просвіта», але робили це традиційними і дещо патріархальними методами, — розповів «УМ» один з ініціаторів проекту, начальник Управління внутрішньої політики Івано–Франківській облдержадміністрації Володимир Олійник. Існує й інша проблема: сучасна дискотека, з відповідного класу апаратурою й репертуаром, залишається недоступною для сільської молоді. Коли керівник облдержадміністрації Микола Палійчук, об’їхавши чимало сіл, побачив, що хлопці й дівчата там відпочивають переважно під російську попсу при поганенькому звучанні примітивного магнітофона, відразу підтримав ідею молодіжної адміністрації при ОДА поєднати патріотичне виховання молоді з дозвіллям сучасного рівня.

Молодим мешканцям прикарпатської глибинки пощастило ще й тому, що 37–річний Микола Палійчук — один із наймолодших українських «губернаторів». Саме за часів його попереднього головування в Яремче гірське селище Ворохта, що входить до складу міськради, стало полігоном для національної дискотеки, на яку молодь приходила у вишиванках і танцювала винятково під популярну українську музику. Тепер ворохтянський досвід поширюватиметься по всій області. Села–претенденти на відкриття подібних дискотек повинні відповідати кільком критеріям: місцева влада має виявити бажання «прихистити» проект та забезпечити взимку опалення клубу, а кілька ентузіастів, котрі займатимуться організацією дозвілля, мабуть, знайдуться скрізь. Ще одна обов’язкова умова — гарантування громадського контролю за перебігом дискотек, звучання там української музики й пропаганда здорового способу життя. І, звісно ж, — постійно діючий патріотичний бонус: очікується, що вхід на українську дискотеку у вишиванках буде втричі дешевший, ніж у «непатріотичному» одязі.

За словами пана Олійника, для кожного сільського клубу, де реалізуватиметься проект, за позабюджетні кошти вже закуповують апаратуру з двома потужними колонками, підсилювачем, пультом, світлотехнікою та комп’ютером на загальну суму 10 тисяч гривень. До кінця жовтня планується відкрити двадцять «Українських дискотек», а на фініші року у Прикарпатті їх має бути вже ціла сотня.