НОВИНИ ПЛЮС

18.10.2008

ЄС перемовився з Кубою

Уперше за останні п’ять років відбулися офіційні переговори між Європейським Союзом та Кубою, передає УНІАН. На засіданні Трійка ЄС—Куба на рівні міністрів закордонних справ ішлося про ситуацію з правами людини на Кубі, наслідки глобальної світової кризи, а також про надання допомоги європейськими країнами цій острівній державі, яка постраждала від недавніх руйнівних ураганів «Густав» та «Айк».

Грузія в надзвичайному стані

Парламент Грузії вирішив продовжити дію над­звичайного стану в країні до 31 жовтня, передає агенція «Інтерфакс». У проголосованій у четвер надвечір постанові говориться: «Російська Федерація не виконала зобов’язань щодо повного виведення своїх військових формувань із території Грузії, тому режим надзвичайного стану слід продовжити в окупованих Гальському, Гудаутському, Гульрипшському, Очамчирському, Ткварчельському, Сухумському, Цхінвальському, Джавському, Знаурському, Ахалгорському районах, у селі Переві та в містах Сухумі та Цхінвалі».

За словами спікера Давида Бакрадзе, наступного тижня парламент мусить прийняти закон «Про окуповані території», який замінить режим надзвичайного стану, що пролонговувався, нагадаємо, вже тричі.

Саркозі подав до суду на нишпорок

Президент Франції Ніколя Саркозі подав позов на колишнього директора внутрішньої розвідки Renseignement Generaux Іва Бертрана, звинувативши того в наклепі, передає агенція «Франс прес». Як уже повідомляла «УМ» у минулому номері, Бертран опублікував у ЗМІ уривки зі своїх щоденників, які таємно вів із 1998 по 2003 рік на замовлення тодішнього президента Франції Жака Ширака. Записи «французького майора Мельниченка» струснули країну та й усю Європу: в них містяться дані про стеження за приватним життям Саркозі та інших політиків, а також компромат іншого характеру.

Поліцейські проти поліцейських

Учора в бразильському місті Сан–Паулу відбулися сутички між поліцейськими, які влаштували страйк із вимогою підвищити зарплатню на 15 відсотків, та спецзагонами поліції, котрі прибули розганяти «протестантів» сльозогінним газом і гумовими кийками. Як інформує агенція AFP, унаслідок бійок професіоналів поранено 22 особи, зокрема й керівник спецназу, який отримав вогнепальне поранення. Страйк поліцейських Сан–Паулу триває вже місяць.

Безкарна ракета в стрісі

«Роскосмос» відмовився виплатити компенсацію двом мешканцям Алтайського краю Росії за шкоду, зав­дану від падіння уламків ракет. На полігонах у цьому регіоні проходять випробування космічних та балістичних ракет, і зона падіння їх частин під час випробувальних пусків чітко обмежена. Двоє мешканців краю обґрунтовано подали скарги до «Роскосмосу», адже фрагменти ракети впали одному з них на сарай, другому — на обійстя, за кілька метрів від його будинку. Підставою для відмови космічного відомства стали результати експертизи, яка довела: в уламках ракет–«порушників сараєвого простору» не виявлено гептилу — токсичної складової ракетного палива.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>