Коріння чемпіонів

18.10.2008
Коріння чемпіонів

Олімпійська чемпіонка–2008 Наталія Добринська серед вихованців «Колоса».

Всеукраїнське фізкультурно–спортивне товариство «Колос» залишається однією з небагатьох структур, яка опікується розвитком справді масового спорту, пропагуючи здоровий спосіб життя впродовж довгих років. Під опікою «Колоса» — мільйони мешканців сільської місцевості, котрі щороку беруть участь у традиційних спортивних іграх. При цьому вихованці товариства сягають і найвищих вершин — за роки незалежності вони здобули для України 15 медалей Олімпійських ігор (по п’ять кожного ґатунку). Незмінний керівник «Колоса», кавалер найвищої нагороди Міжнародного олімпійського комітету Анатолій Усенко наголошує: його організація виховує спортсменів, які, ставши всесвітньо відомими, пам’ятають про своє коріння й завжди з радістю беруть участь у сільських іграх — уже як почесні гості.

Саме в цьому спортивному товаристві починала свою кар’єру срібна призерка Олімпіади–2008 із важкої атлетики Ольга Коробка. «Тут працюють люди, котрі повірили в мене, за що я їм дуже вдячна. А віра — це крила, що несуть людину до успіху», — каже чернігівська атлетка. Разом із тріумфаторкою Афін–2004 у кульовій стрільбі Оленою Костевич Коробка завітала на церемонію закриття змагань до Яготина (Київська область).

Підтримує колегу по збірній і олімпійська чемпіонка Пекіна Наталія Добринська. «Свій шлях у спорті я починала з сільських ігор, із задоволенням брала в них участь. Із власного досвіду знаю, що мешканці сіл щасливі мати таке свято», — говорить легкоатлетка.

Цього теплого й сонячного жовтневого дня на театралізовано–спортивне дійство в Яготині зібралося 10 тисяч спортсменів і фізкультурників з усієї України. Родзинкою свята стало... весілля. Подружжя Сергія й Наталії Пилипишиних із Баришівки прийшло на стадіон, щоб разом зі славетними атлетами привітати учасників Всеукраїнських сільських ігор.

Чимало учасників змагань представляли дитячо–юнацькі спортивні школи. Дехто з них обов’язково поїде на перші юнацькі Олімпійські ігри, що відбудуться 2010 року в Сінгапурі. Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, завітавши до Яготина, визнав, що ДЮСШ нині залишаються сам на сам зі своїми проблемами. Але чиновник повідомив, що з наступного року почне діяти спеціальна державна бюджетна програма з матеріально–технічного переоснащення спортивних шкіл. Перші 120 млн. гривень закладені в проекті Держбюджету–2009.

Стосовно ж спортивних підсумків, то перемогу в загальнокомандній першості серед дорослих двадцятий (!) раз поспіль виборола Київська область. На другому місці — «колосівці» з Одещини. Цьому посприяли олімпійські чемпіони Мільчев (стендова стрільба) і Ломаченко (бокс), срібний призер Афін–2004 важкоатлет Разорьонов. Третім призером стала команда Чернівецької облради.

У турнірі ДЮСШ трійку лідерів склали Рівненська, Хмельницька й Київська області. Визначили на змаганнях і найбільш спортивну сільську сім’ю України — це родина Гарників із Вінниччини.