Старий світ по–новому

16.10.2008
Старий світ по–новому

Розігруючий донеччан, пуерториканець Родрігес, у зустрічі з кіпріотами назбирав 12 пунктів. (Фото з сайту БК «Донецьк».)

Європейські орієнтири

Сезон 2008/2009 років приніс чергові зміни у формат клубних турнірів Старого світу. За великим рахунком, Міжнародна федерація (ФІБА) продовжує відступати, здаючи позиції Спілці європейських ліг (УЛЄБ). Ще кілька років тому кожен із опонентів проводив по два турніри, в тому числі у кожного була своя Євроліга. Тепер же під контролем ФІБА залишився один єврокубок — найменш популярний Кубок виклику. При цьому офіційної «війни» дві сторони не ведуть і проголошують наміри разом розвивати баскетбол на континенті. Але маркетингову політику краще втілює в життя саме комерційна Спілка ліг.

Формально ФІБА розділить з УЛЄБ проведення кваліфікації другого за рангом клубного змагання. Торік воно називалося Кубок УЛЄБ, тепер — просто Єврокубок. Ті, хто переможе у кваліфікаційному колі Єврокубка, виступатиме в груповому раунді турніру під егідою УЛЄБ. Ті ж команди, що програють, потраплять до групової стадії Кубка виклику ФІБА разом із переможцями кваліфікації тре­тього за рівнем змагання.

Федерація баскетболу України намагається лавірувати поміж двох вогнів — не розриваючи стосунки з ФІБА–Європа, отримати якомога більше представництво в турнірах УЛЄБ. Адже до елітного кубка — Євроліги УЛЄБ — наші клуби не запрошують. У цьому сезоні срібний призер національної першості, «Київ», почне виступи з другого кваліфікаційного раунду Єврокубка, а «Азовмаш» як чемпіон вступить у боротьбу одразу на груповому етапі.

Нічийний старт

Найбільше команд Україна делегувала до Кубка виклику. Бронзовий призер вітчизняної суперліги, «Хімік», потрапив до групової стадії без відбору. «Черкаські мавпи» й львівську «Політехніку» не допустили до змагань через їхній перехід з–під юрисдикції ФБУ до новоствореної Української баскетбольної ліги. Свою чорну справу тут зробив голова національної федерації Олександр Волков, який має суттєвий вплив на ФІБА. Ще три клуби почали свій похід Європою з першого кваліфікаційного раунду. Вони грали позавчора ввечері.

Найлегше стартова зустріч склалася для сумчан. У міжсезоння «Су­михімпром» кардинально поміняв склад — залишилися лише двоє гравців. Поки що команда, якою п’ятий сезон керує литовець Рімантас Ендріяйтіс, лише намацує свою гру. Але для подолання суперників на кшталт грузинського «Руставі» сумському інтернаціоналу вистачило й нинішніх кондицій. Серед українців у Тбілісі відзначилися Вадим Матюкевич (13 очок) і Євген Подорваний (9).

Значно ускладнив своє завдання пройти до наступного раунду «Миколаїв». Його суперник, німецький «Скайлайнерз» із Франкфурта–на–Майні, прибув на гру лише за годину до її початку. Причина в тому, що в понеділок гості не встигли вчасно пересісти в Будапешті на літак до Одеси й провели в угорській столиці зайву добу. Та навіть це не допомогло підопічним Володимира Поляха забезпечити собі прийнятний результат перед виїзним поєдинком — «мінус 8».

Рідкісною для баскетболу нічиєю завершився в столиці Донбасу двобій дебютанта єврокубків, БК «Донецьк», і міцного кіпрського АЕЛа. Нинішній наставник донеччан, олімпійський чемпіон 1988 року латиш Ігорс Міглінієкс, дуже добре знайомий з лімассольською командою, адже ще зовсім недавно сам її тренував. Та й українську суперлігу знає непогано, бо п’ять років тому працював із «Києвом».

Основну ударну силу господарів складають американські форварди Крістофер Оуенс і Пі Джей Та­кер, плеймейкер із Пуерто–Рико Ан­дрес Родрігес і брати–снайпери Ігор та Ростислав Кривичі. На жаль, в останньому матчі суперліги проти «Азовмашу» Ростик отримав серйозну травму й не зможе допомогти своїй команді впродовж кількох місяців. А найкорисніший гравець (MVP) минулого чемпіонату Ізраїлю, Такер, дуже часто перетягує ковдру на себе, залишаючи партнерів без м’яча.

Старт матчу краще вдався гостям. Зусиллями колишніх форвардів «Києва», боснійця Муєзиновича (в підсумку — 13 очок) і серба Дозета кіпріоти вирвалися вперед на вісім пунктів — 21:13. На початку другої половини дуелі вже донеччани повели 39:33. Такі «гойдалки» й привели до нічиєї. Хоча на останній секунді Такер міг принести господарям прем’єрну перемогу «на Європі», та не влучив у кошик з півметра.

Команду, що отримає путівку від цієї пари до другого кваліфікаційного раунду, суперники визначать 22 жовтня на середземноморському острові. Сумчани й миколаївці повторні матчі проведуть днем раніше.

 

ТАБЛО

Європейський Кубок виклику. Чоловіки.

1–й кваліфікаційний раунд (перші матчі)

«Руставі» (Грузія) — «Сумихімпром» (Україна) — 81:110 (25:29, 21:24, 19:25, 16:32; Макферсон (18) — Грір (22), Макерніс (17))

«Донецьк» (Україна) — АЕЛ (Кіпр) — 65:65 (13:19, 20:13, 21:17, 11:16; Такер (20), Оуенс (13) — Тейлор (24))

«Миколаїв» — «Скайлайнерз» (Німеччина) — 68:75 (13:16, 22:18, 17:22, 16:19; Раєвський, Гладир (по 15) — Сіммонс (17), Роллер (15))