НОВИНИ ПЛЮС

14.10.2008

Перемога опозиції у Литві

На парламентських виборах у Литві перемогу здобула опозиція. За оприлюдненими вчора попередніми результатами, після підрахунку двох третин бюлетенів лідирував консервативний «Союз Батьківщини» (19,27 відсотка). Далі — Партія народного відродження (15,27) та «Порядок і справедливість» на чолі з екс-президентом Литви Роландасом Паксасом, якого позбавили влади шляхом імпічменту (12,87). Правляча Соціал-демократична партія набрала лише 11,84 відсотка голосів виборців. П’ятивідсотковий виборчий бар’єр також подолали «Партія праці + Молодь» (9,17), Рух лібералів (5,62) та Союз лібералів і центру (5,10).

З огляду на строкату політичну палітру нового парламенту, наразі важко прогнозувати майбутній формат коаліції – він краще вималюється через два тижні після довиборів по одномандатних округах. Але місцеві оглядачі пророкують лівоцентристську опозицію, в якій будуть співпрацювати Партія праці, соціал-демократи та Партія народного відродження.

ЄС дає Білорусі шанс

Після чотирирічної перерви вчора відновилися контакти між Євросоюзом та Білоруссю — в рамках саміту глав МЗС країн-членів ЄС у Люксембурзі відбулася зустріч із міністром закордонних справ Білорусі Сергієм Мартиновим. У результаті перемовин ЄС погодився відмінити зняття санкції щодо високих білоруських чиновників.

Це перший офіційний візит члена уряду Білорусі до Європи після того, як ЄС відмовив у праві в’їзду на свою територію понад 40 чільним діячам режиму. Тепер, на пропозицію Франції, цей «чорний список» скорочено до п’яти осіб, які особисто брали участь у переслідуванні опозиції та фальшуванні результатів виборів. Прізвище президента Лукашенка з цього списку викреслено, і він отримав можливість відвідувати Європу.

Проти такої пропозиції виступали Голландія, Данія та Німеччина, які вважають, що ситуація в Білорусі не покращилася настільки, щоб скасовувати санкції.

Вибори в Азербайджані

Завтра в Азербайджані відбудуться президентські вибори. Окрім президента Ільхама Алієва, який претендує на другий термін, є ще шестеро кандидатів, котрим відводиться роль масовки — для ілюстрування демократичності вибору. Ніхто не має сумнівів у переобранні Алієва на другий п’ятирічний термін. Головні опозиційні партії Азербайджану позавчора прийняли спільну заяву із закликом бойкотувати вибори.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>