«Лебедине» перезавантаження

14.10.2008
«Лебедине» перезавантаження

Борис Пенчук.

Свого часу балет «Лебедине озеро» на телеекранах давав знати про чергову владну чи політичну кризу в країні. Нині з цією роллю «справляються» перипетії навколо донецького універмагу «Білий лебідь». Зокрема, донеччани тепер переконані: щойно з’являються нові подробиці в цій резонансній справі — значить, на порі чергові вибори або перевибори. Може, це просто збіг обставин, однак арешт одного з головних фігурантів справи «Білого лебедя» стався одночасно з початком дискусій про доцільність чи скасування вже оголошених парламентських виборів.

Борис Пенчук, який у 2005 році був головним обвинувачем тодішнього голови Донецької облради Бориса Колесникова у справі про вимагання в нього акцій універмагу «Білий лебідь», за рішенням Ворошиловського районного суду Донецька нині затриманий і запроторений до донецького СІЗО №5. Цей факт спершу встиг обрости майже детективним забарвленням – як розповів один зі свідків у справі, Борис Пенчук зателефонував йому на мобільний, прокричав про невідомих здорованів, які посадили його в авто й везуть у невідомому напрямку, а потім зв’язок із ним урвався. Трохи пізніше з’ясувалося, що «невідомими» були співробітники донецького УБОЗу, які затримали Пенчука в Києві 9 жовтня і наступного дня привезли в Донецьк.

У постанові Ворошиловського райсуду зазначено, що затриманий опинився під вартою, оскільки звинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 189 (здирництво) та ч. 2 ст. 383 (навмисне неправдиве повідомлення про здійснення злочину).

Затримання видавця книг «Донецька мафія. Антологія» та «Донецька мафія. Перезавантаження», керівника фонду «Антикорупція» відбулося за представленням прокуратури Донецької області. Як вказано в цьому документі, в ході розслідування карної справи у слідчих з’явилися підстави вважати, що в період з лютого 2005-го до 30 червня 2006 року Пенчук, діючи навмисне, здійснив здирництво, вимагаючи чуже майно і при цьому погрожуючи потерпілому Колесникову Б. В. Крім того, затриманому інкримінують свідомі лжесвідчення слідчим органам та штучне створення доказів здійсненого злочину.

Як відомо, Борис Колесников — один із лідерів Партії регіонів. Близький соратник Ріната Ахметова, був затриманий за звинуваченнями ще в 2005 році, коли Юрій Луценко вперше очолив МВС. Тоді Колесников певний час провів під вартою у столичному СІЗО. Влітку минулого року Генпрокуратура закрила карну справу стосовно нього Колесникова за відсутністю складу злочину. Після виходу на волю Колесников отримав не тільки неофіційний статус жертви «помаранчевих репресій», а й офіційну державну нагороду — орден «За заслуги». А згодом у Донецьку перед телекамерами навіть потис руку міністрові Луценку, якого вважав чи не найголовнішим своїм опонентом у гучній справі навколо вимагання акцій «Білого лебедя». Тепер «акції» Луценка у владі знову пішли донизу?..