Як рейдери в коноплях

14.10.2008
Як рейдери в коноплях

Рукостискання в розпал кризи: Тимошенко протистоїть виборам, долаючи ще й температуру 38,7. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Хоч дехто й наполягає на протилежному, але виборчий процес розпочався. Це на своєму позачерговому засіданні вчора підтвердила Рада національної безпеки й оборони. У рішенні, ухваленому за підсумками цього засідання й негайно введеному в дію указом Президента, РНБО постановила: Кабінет Міністрів повинен «невідкладно вирішити питання про виділення Центральній виборчій комісії з резервного фонду державного бюджету коштів, необхідних для забезпечення фінансування підготовки та проведення позачергових виборів до Верховної Ради, призначених на 7 грудня 2008 року».

«Невідкладно» — це означає, що вже до 17.00 учорашнього дня належні кошти мали бути перераховані Центрвиборчкому. Іншим відповідним органам та установам також належить забезпечувати відповідну підготовку до виборів — від створення належних умов для роботи виборчих комісій та підтримування громадського порядку в день виборів до «недопущення маніпулювання суспільною свідомістю, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації».

Проти цього рішення проголосували двоє членів РНБО: Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

«Сьогодні ми маємо ухвалити рішення, яке забезпечить конституційне право громадян на проведення виборів, — наголосив, відкриваючи засідання Радбезу, його голова, Президент Віктор Ющенко. І розкритикував ті політичні сили, які блокують виборчий процес: — Зараз не треба ховатися в коноплі, затягувати непотрібні дискусії. Відповідно до Конституції є один спосіб дати відповідь на кризу». Вкотре глава держави зазначив, що сам він не є прихильником дострокових виборів, «але іншого виходу не залишилось». «Я більше не буду коментувати ці речі. Вийти з кризи можливо тільки законним шляхом, керуючись духом і буквою Конституції. Зараз не ведеться дискусія про те, чи доцільно проводити дострокові вибори. Конституція говорить, що парламентські сили свій ліміт часу на формування коаліції вичерпали. Ми як влада маємо звернутися до виборців», — сказав Президент.

За словами Ющенка, Раді нацбезпеки й оборони доводиться проводити позачергове засідання й шукати, «як у рамках закону про Кабінет міністрів і положення про резервний фонд забезпечити фінансування виборів», оскільки цього не зробила заблокована Верховна Рада. «Яка ж це демократія, коли визначене законом не може бути проголосоване?» — зауважив Президент, назвавши блокування парламентської трибуни «політичним рейдерством».

Хоча головною темою позачергового засідання Ради національної безпеки й оборони була проанонсована «необхідність посилення фінансово-бюджетної дисципліни та мінімізації впливу світової кризи на економіку України» (яку також розглядали), усім «причетним» від початку було зрозуміло, що говоритимуть передусім про вибори. Адже відлік 60 днів після офіційного оприлюднення указу Президента про дострокове припинення повноважень парламенту іде, і хоч би що там коїлося в судах, вибори повинні відбутися. Для їх проведення потрібні гроші, а оскільки законодавці з відомих причин не встигли внести відповідних змін до бюджету, погляди звернулися на резервний фонд Держбюджету. За словами заступника голови президентського секретаріату Марини Ставнійчук, кошти у ньому є, так само, як є й «механізм (спрямування їх на забезпечення виборчого процесу), який вкладається у межі чинного законодавства».

Та керівництво Кабміну і Блок Тимошенко мають з цього приводу іншу думку. Як заявив перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов, не можна фінансувати дострокові парламентські вибори за рахунок резервного фонду, оскільки він, згідно із законодавством, «використовується урядом винятково на подолання наслідків стихії або подій, які до них прирівнюються». «Безумовно, дехто хоче, щоб позачергові вибори стали стихійним лихом для держави, але ж уряд порушувати закон не буде», — наголосив Турчинов. n

 

ДО РЕЧІ

Коли на початку засідання Радбезу Голова ВР Арсеній Яценюк поцікавився здоров’ям Юлії Володимирівни (Прем’єрка, нагадаємо, вже тиждень хворіє, хоча на роботу в уряд і на телевізійні інтерв’ю ходить), Тимошенко відповіла: «Температура 38,7».