Найшла коса на Феміду

14.10.2008

У день свого офіційного початку виборча кампанія спіткнулася. У п’ятницю Київський окружний адміністративний суд із подачі БЮТ призупинив указ Президента про розпуск Верховної Ради і заборонив Центральній виборчій комісії проводити засідання, пов’язані з організацією перегонів. Учора в Апеляційному адміністративному суді почали слухання апеляції, яку подав глава держави. В юридичну суперечку вв’язалися нові суди, правоохоронні органи і контролюючі структури. Набір інструментів і спосіб їх застосування вельми нагадує рейдерську атаку — в хід пішли не лише рішення Феміди, а й озброєні бійці спецпідрозділів.

 

Суд над виборами

Точка відліку — пообіддя минулої п’ятниці. Блок Юлії Тимошенко зібрався на засідання фракції, щоб обговорити поведінку під час виборчої кампанії. «Тимошенківці» постановили торпедувати виборчу кампанію або, як мінімум, її відтермінувати. Невдовзі після засідання фракції Юлія Тимошенко в ефірі телешоу «Шустер live», сказала, що «ніяких дострокових виборів не буде». «Тому що вони країні сьогодні не просто не потрібні, вони абсолютно небезпечні сьогодні. От уявіть собі, по-перше, дострокові вибори практично призначені на Новий рік, — і як це буде виглядати?.. Коли люди будуть їсти оселедець під шубою і олів’є, у цей час їм ще потрібно кинути бюлетень, а комусь — ці бюлетені на Новий рік порахувати», — сказала Юлія Володимирівна.

Як тільки вийшов указ Президента про розпуск Верховної Ради, БЮТівці звернулися до Київського окружного адміністративного суду. Але про це стало відомо аж увечері (та ще й не з вуст БЮТ), коли на сайті Президента з’явилася інформація про звільнення голови суду Володимира Келеберди. «Відповідно, він не мав повноважень розглядати позов Блоку Юлії Тимошенко щодо зупинення дії указу Президента», — заявив керівник служби з представництва в судах України інтересів Президента Руслан Кирилюк. Сторона Ющенка подала апеляцію на суддівську ухвалу. «Скаргу було подано з клопотанням про її невідкладний розгляд, оскільки рішення суду очевидно суперечить чинному законодавству і практично блокує виборчий процес у країні», — цитує Кирилюка прес-служба Президента. На Банковій переконані, що рішення щодо указу глави держави міг винести тільки Конституційний Суд.

Однак розгляд апеляції довелося відкласти. Бо, як розповів Руслан Кирилюк, із суддею, котрий прийняв скандальне рішення, не було зв’язку, а всі матеріали були закриті в його кабінеті. А під будівлею суду чергували народні депутати від БЮТ. Це нагадало представникові Банкової минулий рік, коли достроковим виборам намагалися перешкодити «регіонали», «подібні рейдерські політичні судові ухвали приймали також у п’ятницю ввечері, аби затягнути процес їх оскарження принаймні до понеділка, а біля судів постійно чатував пікет із народних депутатів».

Відгукнулося в ЦВК

У суботу вранці ухвала Окружного адміністративного суду вже була в Центральній виборчій комісії. До Центрвиборчкому прийшла група народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко. Вони вирішили пильнувати, щоб ЦВК раптом не почала кроків щодо «організації виборчого процесу». «Виборчий процес не почався, тому засідань ЦВК не може бути апріорі, і ми стежимо за цим», — сказав нардеп від БЮТ Володимир Пилипенко.

Члени комісії, порадившись, вирішили дотримуватися рішення суду. «Є документ, який називається «Ухвала Окружного адміністративного суду», і цим документом ЦВК зобов’язана утриматися він здійснення яких-небудь дій на виконання вимог закону про вибори народних депутатів України, — пояснив агенції «Інтерфакс-Україна» Андрій Магера. — Тому ніхто сьогодні в ЦВК, звичайно, не порушуватиме Конституцію і закони». Пан Магера, який потрапив до ЦВК за рекомендацією народного депутата Давида Жванії (тоді — однодумця Ющенка, а нині — соратника Тимошенко), не виключив, що судове рішення може привести до зриву термінів, передбачених законом.

«Силовики» на будь-який смак

Слухання апеляції Президента на рішення Окружного адміністративного суду мало розпочатися вчора о 16:00. Перед тим Служба безпеки надала охорону голові і ще двом суддям Апеляційного адміністративного суду. «Бодігардів» виділили за зверненням суддів у зв’язку з погрозами їх життю і перешкоді їх службовій діяльності, повідомила прес-служба СБУ. Служителів Феміди мали охороняти співробітники спецпідрозділу «Альфа». БЮТівці розцінили присутність СБУшників у суді як тиск на процес.

«Силовики» підоспіли й із іншого боку. Міністерство внутрішніх справ вирішило посилити охорону будівлі Апеляційного адміністративного суду. Як розповів УНІАН заступник міністра Олександр Савченко, суд цілодобово охоронятимуть п’ятеро представників «Грифона» й семеро бійців «Беркута». Савченко повідомив, що біля суду стоїть мікроавтобус із «невідомими особами», які на запитання правоохоронців відповідають, що вони є співробітниками СБУ.

Подібне «кіно» вчора відбувалося і біля Вищого адміністративного суду. Туди теж з’їхалися народні депутати і «силовики» різних мастей. БЮТівець Святослав Олійник заявив, що звернувся до прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за фактом незаконного перебування підрозділів СБУ та Управління державної охорони на території судів, бо Феміду мають охороняти тільки підрозділи МВС.

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
У бій пішла й прокуратура

Прокуратура Києва порушила кримінальну справу щодо судді Володимира Келеберди. Як повідомила прес-служба Генпрокуратури, справу порушено за ч. 1 ст. 375 Кримінального кодексу (винесення завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови). Прокуратура також порушила справу за фактом грубого порушення громадського порядку та втручання в діяльність Київського апеляційного адміністративного суду.

Однак уже вчора в обід народний депутат від БЮТ Володимир Пилипенко повідомив, що Печерський суд призупинив слідчі дії щодо всіх осіб, проти яких порушені справи в зв’язку з призупиненням дії указу про вибори. Пилипенко також обіцяв, що БЮТ домагатиметься поновлення судді Келеберди на посаді.