В Італії Ющенко не лише розпускав парламент,

10.10.2008
В Італії Ющенко не лише розпускав парламент,

Після підписання угоди про співпрацю в галузі туризму. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

«Президент України розпустив парламент із Риму» — із таким заголовком вийшла вчора провідна італійська газета «Ла Реппубліка». Так склалося, що найгучніші заяви Віктора Ющенка, зроблені у Вічному місті, були пов’язані саме із внутрішньою політикою України. Навіть із головою Ради Міністрів Італійської Республіки Сильвіо Берлусконі Ющенко зустрічався в тому ж костюмі й тій краватці, в яких записував телезвернення про розпуск ВР. Але й дипломатичну роботу в Італії В. Ю. виконав чималу.

Зокрема, на вечірній зустрічі з найвпливовішим апеннінським політиком обговорили європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Берлусконі запевнив Ющенка в тому, що завжди відстоюватиме інтереси України в Європі. Під час розмови також ішлося про статус українських трудових мігрантів в Італії. «Ми дійшли згоди по всіх питаннях», — сказав глава Української держави, маючи на увазі план підготовки міждержавних угод щодо цього.

Із представниками наших заробітчан — делегатами 26 таких організацій — Президент зустрічався наступного дня, тобто вчора. «Для нас дуже важливо продемонструвати і реалізувати турботу про кожного українця, незалежно від того, де він знаходиться», — сказав Віктор Ющенко. Він повідомив, що вже протягом ближчих десяти днів до Італії має прибути українська делегація, одним із завдань якої буде узгодження всіх положень угоди про працевлаштування, яка забезпечила б соціальні гарантії українцям в Італії та легалізувала їхню роботу. «Думаю, до кінця року ми можемо текст узгодити і підготувати на підпис», — спрогнозував Ющенко.

Від Сильвіо Берлусконі Ющен­ко отримав згоду приїхати до України та взяти участь в економічному форумі. Україна готова до активізації співпраці з італійським бізнесом у багатьох сферах господарства, зокрема в енергетичній та металургійній галузях. Про це Президент заявив на вчорашній зустрічі з керівниками об’єднань промисловців та підприємців, провідними банкірами та бізнесменами Італії. Віктор Ющенко також запросив італійські компанії до активного інвестування у проекти, пов’язані з проведенням у нашій країні Євро–2012. Йдеться, зокрема, про спорудження і модернізацію транспортних мереж, спортивної, культурної, туристичної інфраструктури.

Учора ввечері глава держави повернувся до Києва.

 

Детальніше про підсумки візиту Віктора Ющенка до Італії — в завтрашньому номері «УМ».